Resolucijo z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi pozdravlja tudi Hamas

Svet 11. Jun 202407:37 > 12:19 1 komentar
sprejetje resolucije o prekinitvi ognja v Gazi
Foto: Stephanie Keith/REUTERS

Včeraj sprejeto resolucijo z načrtom za prekinitev ognja v Gazi sta pozdravila tako Izrael kot Hamas. Pozdravila sta jo tudi slovensko zunanje ministrstvo in predsednik vlade Robert Golob. Kot je dejal premier, je Slovenija ponosna na svoj prispevek pri sprejetju resolucije. Številni voditelji držav in vlad ter vodje mednarodnih organizacij bodo danes v Jordaniji na konferenci o humanitarni pomoči za Gazo iskali tudi načine, kako se odločneje odzvati na katastrofo v palestinski enklavi. Vrha, na katerem bodo govorili še o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja, se bo udeležil tudi premier Golob.

Varnostni svet ZN je v ponedeljek sprejel resolucijo z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi, ki v več fazah predvideva popolno ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo enklave.

Glede na besedilo je Izrael predlog sprejel in resolucija poziva palestinsko islamistično gibanje Hamas, naj ga prav tako sprejme. Tudi Hamas je kasneje pozdravil sprejeti osnutek resolucije. Predstavniki gibanja so v izjavi dejali, da so pripravljeni sodelovati s posredniki pri izvajanju načrta, “ki so v skladu z zahtevami našega ljudstva in odpora”, odziv Hamasa navaja Reuters. Predstavnik palestinskega gibanja Sami Abu Zuhri je ob tem po navedbah agencije Reuters dejal, da mora zdaj Washington zagotoviti, da bo resolucijo in dogovore spoštoval tudi Izrael.

Resolucijo je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot so sporočili iz njegovega urada, gre za “korak v pravi smeri za končanje genocidne vojne nad ljudmi na območju Gaze”.

Za resolucijo je glasovalo 14 članic VS ZN, vključno s Slovenijo, Rusija se je vzdržala.

Netanjahu predloga še ni uradno sprejel

Izraelski premier Benjamin Netanjahu predloga ni uradno sprejel, skrajno desni člani njegove vlade pa so ga zavrnili. Izraelska predstavnica v ZN je v ponedeljek dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo povsem uničen. “Le Hamas lahko konča vojno s tem, da izpusti vse talce in se preda,” je dejala.

Antony Blinken v Izraelu
Foto: State Department/PROFIMEDIA

Blinken: Netanjahu potrdil zavezanost načrtu za prekinitev ognja v Gazi

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem dejal, da je izraelski premier Netanjahu, s katerim sta se v ponedeljek sestala v Jeruzalemu, ponovno potrdil svojo zavezanost načrtu za prekinitev ognja v Gazi. “Sinoči sem se srečal s predsednikom vlade Netanjahujem, ki je ponovno potrdil svojo zavezanost predlogu,” je dejal Blinken. Kot znamenje upanja je označil tudi to, da je palestinsko gibanje Hamas pozdravilo glasovanje v Varnostnem svetu ZN o resoluciji o prekinitvi ognja, ki so jo pripravile ZDA.

“To je znamenje upanja, tako kot je bila upanja polna izjava, ki jo je dal predsednik Joe Biden, ko je pred desetimi dnevi podal svoj predlog za prekinitev ognja v Gazi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Blinken, ki se trenutno mudi na turneji po Bližnjem vzhodu in bo po Egiptu in Izraelu danes in v sredo obiskal še Jordanijo in Katar. Državni sekretar ZDA je sicer ocenil, da odziv Hamasa še ne pomeni dejanskega strinjanja z načrtom, in da “še vedno čakajo odgovor” palestinskega gibanja.

Izrael na drugi strani kljub Blinknovim današnjim navedbam predloga uradno še ni sprejel, skrajno desni člani Netanjahujeve vlade pa so ga zavrnili.

Izraelska predstavnica je sicer po včerajšnji potrditvi resolucije dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo povsem uničen. “Ne bo nesmiselnih in neskončnih pogajanj. Le Hamas lahko konča vojno s tem, da izpusti vse talce in se preda,” je dejala. Izrazila je obžalovanje za civilne žrtve, vendar dodala, da talce stražijo palestinski civilisti v Gazi.

Golob: Slovenija ponosna na svoj prispevek

Kot je v ponedeljek zvečer sporočil premier Robert Golob, je Slovenija ponosna na svoj prispevek pri sprejetju resolucije, ki vzbuja upanje na mir.

Sprejetje resolucije so pozdravili tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve in obe strani pozvali, naj dogovor sprejmeta in uveljavita. “Takojšnje premirje je prvi korak k doseganju celovite rešitve dveh držav,” so dodali v sporočilu na omrežju X.

V Jordaniji danes konferenca o humanitarni pomoči za Gazo

Številni voditelji držav in vlad ter vodje mednarodnih organizacij bodo danes v Jordaniji na konferenci o humanitarni pomoči za Gazo iskali tudi načine, kako se odločneje odzvati na katastrofo v palestinski enklavi. Konference, na kateri bodo voditelji, vodilni predstavniki ZN in osrednje humanitarne organizacije govorili tudi o oblikovanju načrtov o obnovi enklave, k čemur med drugim poziva resolucija, se bo udeležil tudi slovenski premier Golob.

Namen konference v Jordaniji, ki jo organizirajo jordanski kralj Abdulah II., predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, je okrepiti mednarodna prizadevanja za ublažitev humanitarne krize v Gazi. To vključuje dogovor o premirju in izpustitvi talcev, povečanju dostave nujne humanitarne pomoči in zagotavljanje ključnih storitev za civilno prebivalstvo.

Voditelji se bodo pogovarjali še o preprečevanju prisilnega preseljevanja civilistov, zagotavljanju osnovnih pogojev za bivanje razseljenih oseb in o pripravah na obnovo Gaze po vzpostavitvi premirja.

Ob robu konference se bo Golob glede na napovedi njegovega kabineta srečal z Guterresom, s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, jordanskim kraljem in egiptovskim predsednikom.

Vojna v Gazi je vstopila v deveti mesec. Medtem ko ZDA v Varnostnem svetu ZN iščejo podporo predlogu predsednika Joeja Bidna o premirju v Gazi, so izraelske sile v ponedeljek ubile in ranile več ljudi v Gazi in na zasedenem Zahodnem bregu. V izraelski ofenzivi je bilo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 37.124 ljudi, še 84.712 je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje