Revolucionarno zdravilo, ki bi lahko omogočilo rast novih zob

Svet 02. Jun 202408:06 0 komentarjev
zobje
Foto: PROFIMEDIA

Na Japonskem bodo se bo začel preizkus zdravila, ki bi lahko omogočilo rast novih zob. Gre za prvo fazo testiranja tega zdravila na ljudeh.

Umetni zobje bodo morda kmalu stvar preteklosti. Letos se bo namreč začel preizkus novega zdravila, ki naj bi omogočal rast novih zob. Lani so namreč preizkusili zdravilo na živalih.

Od septembra 2024 do avgusta 2025 pa bodo v zdravilo preizkušali tudi na ljudeh. Preizkus bo potekal na Japonskem, in sicer v univerzitetni bolnišnici v Kjotu. V njem bo sodelovalo 30 moških, starih od 30 do 64 let, ki jim manjka vsaj en zob, poroča portal Lad bible.

Doslej so zdravilo preizkusili na dihurjih in miših. Brez večjih stranskih učinkov so jim zrasli novi zobje. Zdravilo deluje tako, da deaktivira beljakovino USAG-1, ki zavira rast zob. To bo povzročilo rast kosti.

Vodja raziskovalcev Katsu Takahaši je poudaril, da želijo pomagati ljudem, ki trpijo zaradi izgube zob. “Čeprav takšnega zdravljenja doslej ni bilo, so pričakovanja ljudi velika,” je rekel.

Takahaši se že skoraj 20 let ukvarja z regeneracijo zob. Upa, da zdravljenje ne bo namenjeno le osebam z zobnimi težavami, temveč vsem, ki so izgubili zobe, ne glede na starost.

Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko bilo zdravilo na voljo do leta 2030. Tako bi se lahko za vedno poslovili od umetnih zob in zobnih protez.

Prva faza preizkušanja zdravil bo trajala 11 mesecev. Nato si želijo zdravilo preizkusiti tudi na pacientih, starih od dveh do sedem let, ki jim zaradi prirojenega pomanjkanja zob manjkajo tudi štirje zobje ali več. Ker gre za redko bolezen, ki prizadene le en odstotek svetovnega prebivalstva, je ekipa že začela z naborom kandidatov za to fazo.

Raziskovalci bodo nato poskus razširili na osebe z delnim edentulizmom. Tem osebam zaradi okoljskih dejavnikov manjka od enega do pet zob. To je spet redek pojav, vendar je pogostejši med starejšimi odraslimi.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!