Rezervacijam z brisačo v Španiji odklenkalo: “Kje so ljudje?”

Potovanja 14. Avg 202410:25 2 komentarja
Španska policija s plaže odstranjuje ležalnike.
Španska policija s plaže odstranjuje ležalnike. (Foto: TikTok/mariadelao_87)

Plaže polne ležalnikov, senčnikov in brisač, nikjer naokoli pa nobenega turista. Rezervacijam mest, medtem ko lastniki omenjenih pripomočkov zajtrkujejo ali pa celo še spijo, so Španci z novim zakonom naredili konec. Po plažah zdaj namreč patruljira policija, ki zapuščene predmete zaseže, shrani na policijsko postajo, lastniki pa jih lahko nazaj dobijo, če plačajo 250 evrov globe.

Občinski sveti v priljubljenih letoviščih v Španiji, na Balearskih in Kanarskih otokih so uvedli globe za turiste, ki zjutraj prihitijo na plažo zgolj zato, da bi si rezervirali najboljši prostor, tam pustijo ležalnike in senčnike, nato pa odidejo na zajtrk ali celo nazaj v posteljo.

Nov zakon namreč prepoveduje “brezobzirno zasedanje javnih površin” in določa, da pripomočkov na plaži ne smete pustiti več kot tri ure brez nadzora, poroča Daily Mail.

Če to storite, lahko lokalna policija ali čistilna služba vaše predmete zaseže, jih shrani na lokalni policijski postaji, nazaj pa jih boste dobili zgolj, če plačate slabih 350 evrov.

Španska tiskovna agencija poroča, da mestni sveti vsako poletje prejmejo številne pritožbe zaradi rezerviranih mest na plažah, saj kopalci ob prihodu na plažo sredi dopoldneva ugotovijo, da je večina plaže že zasedene s predmeti ljudi, ki jih tam sploh ni.

In zakon očitno ni le črka na papirju, na družbenih omrežjih so se namreč že pojavile fotografije, ki prikazujejo, kako uniformirani policisti v Malagi s peščene plaže odstranjujejo ležalnike in stole ter jih nalagajo v policijski avto.

Španska policija s plaže odstranjuje ležalnike.
Španska policija s plaže odstranjuje ležalnike. (Foto: TikTok/mariadelao_87)

Sodeč po odzivih v eni od Facebookovih skupin, domačini nova pravila pozdravljajo. “Kje so ljudje? Vam bom jaz povedal; spijo ali pa zajtrkujejo doma,” je zapisal eden od uporabnikov.

“To prakso, ki se izvaja že vrsto let, so mestni sveti končno začeli urejati. Ni namreč normalno, da ob 9. ali 10. uri zjutraj prideš na plažo, prva in druga vrsta pa sta polni predmetov, čeprav nikjer naokoli ni nikogar,” se strinja še en ljubitelj morja. “Samo tisti, ki so to doživeli, razumejo, kako pomembno je, da mestni sveti prek lokalne policije uredi trenutne razmere.”

Novi zakon po novem prepoveduje tudi postavljanje stolov, ležalnikov in senčnikov na plažo pred 9. uro zjutraj. Tako želijo lokalne oblasti olajšati delo čistilnim servisom, ki vsako jutro plaže v letoviščih počistijo.

Nova pravila so sicer le eden od korakov v vojni proti množičnemu turizmu v Španiji. Spomnimo, da so pred mesecem dni Španci sprožili val protestov proti množičnemu turizmu. Številna mesta se namreč utapljajo v turistih, cene najemnin in storitev pa so zaradi vse večjega pritiska turistov vse višje tudi za domačine, ki so vse bolj nezadovoljni. V zadnjih tednih so zato lokalni prebivalci zapolnili več idiličnih španskih mest, ki jih je turizem v nekaj letih popolnoma spremenil, in zahtevali premislek o vzdržnosti trenutnega modela.

Množični turizem v Španiji
Prebivalci Barcelone so z vodnimi curki “napadli” sprehajalce in turiste, ki so si privoščili kosilo. (Foto: PROFIMEDIA)

V Barceloni so z vodnimi pištolami oboroženi protestniki nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo Turisti, pojdite domov. Sprehodili so se po najbolj turistično obleganih predelih mesta. V priljubljeni soseski La Barceloneta, ki je znana po številnih hotelih in restavracijah, so z vzkliki in vodnimi curki “napadali” sprehajalce in turiste, ki so si privoščili kosilo. Nekatere restavracije so oblepili tudi s trakovi ter jih tako simbolično zaprli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje