Robert Fico: Dokler bom jaz vodil Slovaško, Ukrajina ne bo vstopila v Nato

Svet 07. Okt 202410:49 0 komentarjev
Robert Fico
Slovaški premier Robert Fico bi v prihodnje lahko odšel v Rusijo na "mirovni shod". (Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS)

Slovaški premier Robert Fico je v pogovoru za tamkajšnjo televizijo zatrdil, da bo poslancem, ki so pod njegovim političnim nadzorom, naročil, naj se pod nobenim pogojem ne strinjajo z vstopom Ukrajine v zvezo Nato. V primeru članstva bi ponoven napad na Ukrajino namreč pomenil napad na državo članico zveze, kar pa bi po njegovih besedah "sprožilo izjemno nevarne mehanizme". Ob tem je izrazil strinjanje s hipotetičnim članstvom Ukrajine v Evropski uniji.

Mark Rutte, ki je z oktobrom prevzel vodenje zveze Nato, je v svojem prvem uradnem obisku v vlogi generalnega sekretarja Nata obiskal Kijev, ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu pa ob tem zatrdil, da je Ukrajina bližje članstvu v zvezi kot kdajkoli prej. Na tej poti bo, kot je dejal, vztrajala, dokler ne bo postala polnopravna članica severnoatlantskega zavezništva.

A ta pot bo vse prej kot lahka. Z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom se bo danes predvidoma sestal njegov slovaški kolega Robert Fico. A ta je že pred obiskom zatrdil: “Dokler bom jaz slovaški premier, bom poslancem, ki so pod mojim političnim nadzorom /…/, naročil, naj se pod nobenim pogojem ne strinjajo z vstopom Ukrajine v Nato.”

“To bi ustvarilo podlago za tretjo svetovno vojno. Saj veste, kaj se lahko zgodi. Ko bo Ukrajina postala polnopravna članica Nata in bo izbruhnil konflikt, podoben sedanjemu, se bo to štelo kot napad na državo članico zveze in sprožilo izjemno nevarne mehanizme,” njegove besede, ki jih je izrekel v oddajo O päť minút dvanásť, povzema Radio Free Europe. Ob tem je izrazil strinjanje s hipotetičnim članstvom Ukrajine v Evropski uniji.

Robert Fico, Denis Šmigal
Robert Fico in Denis Šmigal (Foto: PROFIMEDIA)

Bi Fico lahko odšel v Rusijo na “mirovni shod”?

Dan pred to izjavo je Fico pozval h končanju spopadov v Ukrajini in namignil na možnost, da bi v prihodnje odpotoval v Moskvo na tako imenovani “mirovni shod”. “Velika podjetja izgubljajo ogromne količine denarja. Ko bo podpisan mirovni sporazum, bodo vsi oddrveli v Rusijo in začeli poslovati tako kot prej,” je dejal.

Fico bi to lahko storil prihodnje leto, ko bodo med drugim v Rusiji potekale slovesnosti ob 80-letnici konca druge svetovne vojne.

V skladu z ustanovno listino Nata morajo biti odločitve o širitvi sprejete soglasno, s čimer bi blokada ene od držav, v tem primeru Slovaške, lahko dejansko zaustavila priključitev Ukrajine članstvu. To bi, kot poroča portal Politico, lahko preprečile tudi nekatere druge države.

Spomnimo, nazadnje sta se v luči vojne v Ukrajini zavezništvu priključili Finska in Švedska, vstop slednje pa sta skoraj dve leti blokirali Madžarska in Turčija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!