Robert Golob in Joe Biden v Beli hiši: Naš dosežek je dokaz, da nič ni nemogoče

Slovenija 22. Okt 202420:25 > 22:40 9 komentarjev

Slovenski premier Robert Golob je bil na delovnem obisku v Beli hiši pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu. Ta se mu je ponovno zahvalil za ključno vlogo Slovenije pri veliki izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo. Golob je v posvetilu odhajajočemu ameriškemu predsedniku zapisal, da je obisk dokaz zaupanja in prijateljstva med ZDA in Slovenijo.

Bela hiša je po osemnajstih letih znova gostila slovenskega predsednika vlade. Premier Robert Golob je na srečanje k ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu odpotoval v ponedeljek, v torek pa sta se tudi uradno srečala. Obisk predsednika vlade je pri odhajajočem predsedniku ZDA spodbudila vloga Slovenije pri zgodovinski izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo letos poleti. Slovenija je namreč v okviru izmenjave, ki je domov pripeljala tudi več Američanov, izročila dva ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem obsojena, kar smo razkrili na N1. Biden se je premierju Golobu zahvalil za podporo in njegovo odločno vodenje, ki je to omogočilo.

Po srečanju je Golob dejal, da je bil obisk odlična priložnost ne samo za iskreno izmenjavo mnenj o najbolj perečih svetovnih problemih, ampak tudi za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in ZDA.

“Skupna ugotovitev je, da takrat, ko odnosi temeljijo na prijateljstvu in na zaupanju, ni nič nemogoče. Dokaz je tudi to, da se dve tako različni državi enakopravno pogovarjata o prihodnosti,” je dejal premier in dodal, da verjame, da bo imela Slovenija, tudi zaradi tega obiska, v prihodnje odprta marsikatera vrata in da bomo te priložnosti vsi skupaj – naše gospodarstvo, raziskovalci in naši umetniki – ustrezno izkoristili, je še poudaril.

Po srečanju je predsednik ZDA na družbenem omrežju X zapisal, da je svet varnejši, “če smo skupaj s partnerji, kot je Slovenija. To smo dokazali letos poleti, ko smo zagotovili izpustitev 16 ljudi, med njimi štirih Američanov, ki so jih po krivici zadrževali v Rusiji. To je bil diplomatski podvig. To je bilo sporočilo svetu: Zavezniki so pomembni.”

“Dokaz zaupanja in prijateljstva”

Premier Golob se je ob srečanju s predsednikom Bidnom iskreno zahvalil za povabilo na delovni obisk v Washingtonu. “To je dokaz zaupanja in prijateljstva, ki se je zgradilo med ZDA in Slovenijo, vključno z največjo izmenjavo zapornikov po drugi svetovni vojni. Naš dosežek je dokaz, da nič ni nemogoče, če sodelujemo s pravimi prijatelji,” je tudi v posvetilu predsedniku Bidnu zapisal premier.

Obisk v ZDA po Golobovem prepričanju pomeni izraz ugleda Slovenije in njene zunanje politike v zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje tudi nestalno članstvo države v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Obisk premierja Roberta Goloba pri predsedniku Zda Joeju Bidnu
Foto: Kabinet predsednika vlade

Osrednja tema pogovorov vojna v Ukrajini in kriza na Bližnjem vzhodu

Na pogovoru sta se voditelja obeh držav dotaknila pomembnih regionalnih vprašanj, med drugim razmer na Zahodnem Balkanu in področju širitve EU, s katerim se bo ukvarjala Marta Kos, najverjetnejša prihodnja evropska komisarka za širitev. Golob je poudaril, da ta resor ne bo pomemben samo za širitev, temveč tudi za povojno obnovo Ukrajine. Biden se je Golobu zahvalil za neprekinjeno pomoč Ukrajini, slovenski premier pa mu je zagotovil, da bo Slovenija pomoč in podporo nadaljevala, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Tema njunega srečanja so bile tudi razmere na Bližnjem vzhodu. Strinjala sta se, da bo nujno povezati ameriška in evropska prizadevanja za umirjanje situacije na tem območju in vzpostavitev humanitarnih koridorjev za dostavo humanitarne pomoči tako v Gazo kot v Libanon.

“Razumel je, da imamo še posebej na Bližnjem vzhodu nekoliko drugačne poglede, tako da se je najin pogovor, ko sva bila sama, največ sukal okrog tega,” je še dejal Golob.

Pri bilateralnih odnosih pa je bilo doseženo soglasje o tem, da se kar najhitreje pristopi k izvedbi projektov, ki zadevajo sodelovanje na področju znanosti, raziskav, umetne inteligence in vesoljskih tehnologij.

Robert Golob pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu
Foto: PROFIMEDIA

“Westinghouse eden najresnejših ponudnikov, zagotovo pa ni edini”

Z Bidnom sta govorila tudi o sodelovanju na področju jedrske energije, še posebej o sodelovanju z ameriškim podjetjem Westinghouse pri projektu JEK2. “Poznajo procese, ki potekajo v Evropi, in Slovenija ni izjema. Nismo še na točki, ko bomo izbirali ponudnika. Uvodni pogovori so stekli, imamo zelo bogate izkušnje z delujočim reaktorjem tega podjetja. Mislim, da ta reaktor zgledno obratuje in Westinghouse je zaradi tega eden najresnejših ponudnikov, zagotovo pa ni edini,” je dejal Golob.

Biden: Pred 20 leti sem se odločno zavzel za vstop Slovenije v Nato

Biden je pred današnjim pogovorom v Ovalni pisarni dejal, da se je pred 20 leti, ko je bil še senator, odločno zavzel za vstop Slovenije v zvezo Nato. “Že takrat sem vedel, kot to vem tudi danes, da smo močnejši in varnejši, ko stojimo skupaj z dobrimi partnerji, kakršni ste vi,” je dejal. “To vidimo v podpori Ukrajini v njeni obrambi proti ruski agresiji, to vidimo v prizadevanjih za podporo demokraciji in blaginji na Zahodnem Balkanu,” je dodal.

Voditelja Slovenije in ZDA sta se v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, tokratni obisk pa je bil prvi delovni obisk Goloba pri Bidnu. Odvil se je dobre tri tedne po tem, ko je Slovenijo drugič v zgodovini samostojne države obiskal direktor Cie. Kot smo poročali, je William Burns 1. oktobra letos v Sloveniji obiskal direktorja Sove Joška Kadivnika, vljudnostno pa se je tedaj srečal tudi s premierjem Golobom in državnim sekretarjem za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojkom Volkom.

Obisk premierja Roberta Goloba pri predsedniku Zda Joeju Bidnu
Foto: Kabinet predsednika vlade

Golob se je v času obiska v ZDA skušal sestati tudi z obema predsedniškima kandidatoma ZDA, republikancem Donaldom Trumpom in demokratko Kamalo Harris, so povedali viri iz kabineta, vendar pa v tako hitrem času ni bilo mogoče uskladiti urnikov, čeprav naj bi oba kandidata izrazila željo za srečanje.

Premier je tako tretji slovenski predsednik vlade, ki je opravil delovni obisk v Beli hiši na povabilo ameriškega predsednika. Leta 1998 se je tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek srečal s takratnim predsednikom Billom Clintonom, leta 2002 pa je Drnovšek obiskal tudi njegovega naslednika – Georgea W. Busha. Drugi slovenski premier, ki je bil na delovnem obisku pri ameriškem predsedniku, pa je bil leta 2006 Janez Janša, in sicer prav tako pri Bushu mlajšem.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje