Roman Polanski sklenil poravnavo v primeru domnevnega spolnega napada leta 1973

Kultura 23. Okt 202411:29 1 komentar
Roman Polanski (Foto: PROFIMEDIA)

Francosko-poljski režiser Roman Polanski, ki ga je več žensk obtožilo spolnega napada, je v tožbi, vloženi lani, dosegel poravnavo. S tem se je izognil sojenju glede domnevnega spolnega napada leta 1973. Proces naj bi se sicer na civilnem sodišču v Los Angelesu začel avgusta prihodnje leto.

Kot je pojasnil režiserjev odvetnik, je bil postopek umaknjen. Zadeva je bila “poleti rešena v obojestransko zadovoljstvo strank in je bila zdaj tudi uradno umaknjena”, je Alexander Rufus-Isaacs zapisal v elektronski pošti.

Roman Polanski naj bi leta 1973 v neki restavraciji v Los Angelesu peljal na večerjo takrat še najstnico, ki je v dokumentih poimenovana kot Jane Doe. Piti naj bi ji dal tekilo, in ko se ji je začelo vrteti, naj bi jo odpeljal na svoj dom, kjer naj bi jo spolno napadel.

“Rekla mu je: ‘Prosim, ne počni tega’,” je marca novinarjem povedala tožničina odvetnica Gloria Allred. Dodala je, da njena stranka trdi, da je Polanski ignoriral njene prošnje ter da jo je slekel in jo spolno napadel, “s čimer ji je povzročil veliko fizično in čustveno bolečino ter trpljenje”.

Civilna tožba, s katero je zahtevala odškodnino, katere višina ni znana, je bila vložena junija 2023, tik pred iztekom veljavnosti kalifornijskega zakona, ki je omogočil podaljšanje roka za vložitev tožb proti domnevnim storilcem kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost.

V sodnih dokumentih, ki so bili julija vloženi v Kaliforniji, je bilo navedeno, da je bil dosežen “pogojni dogovor”. Gloria Allred pa je v elektronskem sporočilu v torek zapisala, da sta se “stranki dogovorili o poravnavi v obojestransko zadovoljstvo”.

91-letni Polanski, tudi dobitnik oskarja, danes razdvaja filmsko srenjo. Medtem ko nekateri slavijo njegovega ustvarjalnega genija, drugi vztrajajo, da je spolni nasilnež.

Leta 1977 je priznal spolni odnos s tedaj 13-letno Samantho Geimer, da se je izognil sojenju, a je nato leta 1987 zaradi bojazni pred kaznijo zbežal iz ZDA. Geimer je pozneje izrazila željo, naj Polanskega pustijo pri miru, ne zaradi njega, ampak zaradi nje, ker želi svoje življenje nadaljevati v miru.

Francosko sodišče ga je maja oprostilo obrekovanja britanske igralke Charlotte Lewis, ki ga je ta obtožila, da jo je posilil, ko je bila najstnica.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje