Romunija popustila pritisku, Belgija kot zadnja sporočila ime kandidatke

Svet 02. Sep 202421:30 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Belgija je za svojo kandidatko za evropsko komisarko izbrala dosedanjo zunanjo ministrico Hadjo Lahbib, danes poročajo belgijski mediji. S tem je kot zadnja država EU posredovala ime kandidata, potem ko so to pred njo storile vse preostale članice. Romunija je medtem, kot kaže, popustila pritisku in prav tako predlagala žensko kandidatko.

Belgija je danes kot zadnja država članica EU imenovala svojega kandidata oziroma kandidatko za komisarski položaj v prihodnji ekipi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. To je 54-letna zunanja ministrica odhajajoče belgijske vlade Hadja Lahbib, je za časnik Le Soir danes potrdil vodja frankofonskih liberalcev (MR) Georges-Louis Bouchez.

V petek se je sicer iztekel rok za posredovanje imena komisarskega kandidata oziroma kandidatke v Bruselj. To so storile vse države razen Belgije, ki je sredi težavnih koalicijskih pogajanj o prihodnji vladi. Po poročanju spletnega portala RTBF je bilo dogovorjeno, da mesto evropskega komisarja pripade stranki MR, ta pa je izbrala nekdanjo novinarko alžirskega rodu Lahbib.

V igri je bil sicer tudi dosedanji evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki naj bi poročanju medijev izrazil “globoko razočaranje” nad odločitvijo.

Hadja Lahib
Hadja Lahib (Foto: PROFIMEDIA)

Na žensko medtem stavi tudi Romunija. Premier Marcel Ciolacu je namreč za komisarski položaj imenoval evropsko poslanko in nekdanjo ministrico za evropska sredstva Roxano Minzatu, so danes poročali romunski mediji. Romunija je prvotno za ta položaj predlagala moškega, a je sedaj, kot kaže, popustila pritisku predsednice komisije von der Leyen, ki si želi v svoji ekipi videti več žensk.

Po poročanju medijev naj bi bila  Minzatu uradna izbira Romunije za komisarsko kandidatko. 44-letna poslanka evropskih socialistov je v nedeljo že opravila prvi pogovor s von der Leyen in ji bo dodeljen “ustrezen resor”, je danes na novinarski konferenci povedal Ciolacu.

Romunski premier je po trdih pogajanjih konec prejšnjega tedna na vztrajanje von der Leyen v Bruselj posredoval ime kandidatke, potem ko je njegova vlada pred tem predlagala 39-letnega Victorja Negresca.

Kateri resor bo pripadel Romuniji, še ni znano, je dejal Ciolacu in dodal, da bo to odločitev prepustil predsednici Evropske komisije. Je pa premier že pred tem večkrat poudaril, da si bo v okviru pogajanj prizadeval za gospodarsko pomemben resor, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Von der Leyen naj bi po poročanju bruseljskega portala Politico izvajala pritisk na manjše države, da naj zaradi pomanjkanja kandidatk svoje moške kandidate zamenjajo za ženske. Z zamenjavo Romunije je tako sedaj ob predsednici Evropske komisije še devet žensk. Ena od teh prihaja iz Bolgarije, ki je kot edina od 27 držav članic nominirala moškega in žensko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!