Roza jezero, ki obiskovalcev ne privabi samo z barvo, temveč tudi s cenami

Toplice Pačir
Termalna banja Pačir/Instagram

Terme Pačir so edinstvene v Srbiji in v tem delu Evrope, saj tam najdemo tudi jezero, ki se v poletnih mesecih obarva rožnato.

Voda v jezeru, ki se nahaja v srbskih termah Pačir, je slana, temperature pa se gibljejo med 28 in 32 stopinj Celzija. Rožnato barvo povzročijo alge, zato se tako jezero obarva le julija in avgusta. Prav tako je obarvanost odvisna tudi od drugih dejavnikov, recimo od dela dneva in oblačnosti.

Jezero je plitko, primerno tudi za otroke in neplavalce. Dno je prekrito s sivimi in črnimi zaobljenimi kamni, po katerih je zelo prijetno hoditi – je kot nekakšna brezplačna masaža stopal. Nekoliko manj prijeten je vonj vode, ki izvira iz sulfidov, fenolov, joda in drugih raztopljenih mineralov. Po kratkem času se sicer na vonj navadiš.

Prav tako naj bi voda v jezeru imela zdravilne učinke in pomagala pri različnih kožnih in revmatskih obolenjih, pa tudi pri uroloških in ginekoloških težavah. Ljudje trdijo tudi, da kopanje v tem jezeru osveži videz kože in las.

V samih termah sta na voljo tudi dva pokrita bazena s toplo vodo, vendar je poleti za obiskovalce veliko bolj zanimivo rožnato jezero. Še bolj zanimivo je, ker so cene nižje kot na večini bazenov v Srbiji. Vstopnica za odraslo osebo je 400 dinarjev (3,40 €), otroci do 4. leta starosti pa imajo prost vstop. Po 17.30 se cena vstopnice zniža na 150 dinarjev (okoli 1,30 €). Tudi parkirišče je brezplačno.

Ležalniki in senčniki so na voljo brez doplačila, cene hrane in pijače pa so neprimerljive s tistimi, o katerih poročajo turisti s hrvaške obale ali z drugih turističnih destinacij v Srbiji. Kavo v toplicah Pačir lahko popijete za slabih 70 centov (80 dinarjev), za pollitrsko pivo ali sok pa boste odšteli približno 1,30 € (150 dinarjev). Če boste lačni, palačinka stane 85 centov, porcija pomfrija pa slab evro trideset. V kompleks lahko prinesete tudi svojo hrano.

Kapaciteta term je okoli 350 ljudi, v notranjih bazenih okoli 200 ljudi, delovni čas pa je vsak dan med 10. in 20. uro. Terme se nahajajo v občini Bačka Topola med Bajmokom in Staro Moravico. Od Subotice so oddaljene 30 kilometrov, od Novega Sada približno 90 kilometrov, od Beograda pa približno 180 kilometrov. Iz Ljubljane je pot kar dolga, vzela bi vam približno 5 ur in pol.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.