Rusija napadla ukrajinsko mesto, v Kursku pa naj bi znova zavzela deset naselij

Svet 12. Sep 202411:22 > 15:58 3 komentarji
Rusija je napadla ukrajinsko mesto Konotop
Foto: Press service of the National Police of Ukraine in Sumy region/Handout via REUTERS

V novih ruskih napadih na mesto Konotop na severovzhodu Ukrajine je bilo vsaj 14 ranjenih. V mestu, ki je imelo pred vojno skoraj 90.000 prebivalcev, so ob tem ostali brez vode in elektrike. Ruska vojska je medtem v obmejni regiji Kursk, kamor so v začetku avgusta vdrle ukrajinske sile, ponovno zavzela deset naselij, so danes sporočili v Moskvi.

Rusija je danes po navedbah oblasti v Kijevu znova tako z droni kot raketami napadla Ukrajino. Iz mesta Konotop na severovzhodu države poročajo o najmanj 14 ranjenih in izpadu oskrbe z elektriko in vodo. Zračna obramba je drone sestrelila tudi nad prestolnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Konotop v regiji Sumi je bilo ponoči tarča napada z droni, v katerem je bilo po informacijah lokalnih oblasti poškodovanih več hiš, šol in drugih poslopij.

V mestu, ki je imelo pred vojno skoraj 90.000 prebivalcev, so ostali brez vode in elektrike. Kot je prek Telegrama javil župan Artem Semeničin, poskušajo na električno omrežje znova priključiti vsaj bolnišnico in vodovod.

Glede na navedbe ukrajinskih zračnih sil je ruska vojska ponoči nad Ukrajino skupno izstrelila pet raket in 64 bojnih dronov iranske izdelave. 44 so jih sestrelili, od tega več tudi nad Kijevom.

V ruskem napadu na vzhodu Ukrajine ubiti trije humanitarni delavci

V ruskem artilerijskem obstreljevanju na vzhodu Ukrajine so bili danes ubiti trije ukrajinski državljani, zaposleni pri ICRC, še dva pa sta bila ranjena, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec. Smrti svojih zaposlenih je potrdil tudi ICRC. “Najostreje obsojam napade na osebje Rdečega križa in globoko obžalujem smrt naših sodelavcev,” je dejala predsednica ICRC Mirjana Špoljarić Egger. Ob tem je dejala, da je obstreljevanje mest za razdeljevanje humanitarne pomoči “popolnoma nesprejemljivo”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da je “ruski okupator napadel tri vozila ICRC” v vasi Viroljubivka v regiji Doneck na vzhodu države. Ob tem je na omrežju X sporočil, da je Rusija v Črnem morju zadela civilno plovilo s tovorom pšenice, namenjenim v Egipt, pri čemer po prvih informacijah ni bilo smrtnih žrtev. “Ukrajinska dobava hrane afriškim in bližnjevzhodnim državam je ključnega pomena. Čakamo, da se svet odzove. Zanesljiva preskrba s hrano nikoli ne sme biti tarča napadov,” je zapisal Zelenski.

Rusija je napadla ukrajinsko mesto Konotop
Foto: Press service of the National Police of Ukraine in Sumy region/Handout via REUTERS

Rusija naj bi v regiji Kursk ponovno zavzela deset naselij

Ruska vojska je v obmejni regiji Kursk, kamor so v začetku avgusta vdrle ukrajinske sile, ponovno zavzela deset naselij, so danes sporočili v Moskvi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem priznal, da je Rusija v regiji prešla v protiofenzivo, a dodal, da akcije potekajo skladno z ukrajinskim načrtom.

“Enote skupine ‘Sever’ so v dveh dneh osvobodile 10 naselij,” je na omrežju Telegram objavilo rusko obrambno ministrstvo. Zelenski je medtem na današnji novinarski konferenci v Kijevu priznal, da je ruska vojska v regiji prešla v protiofenzivo. “Rusi so sprožili protiofenzivne akcije, ki potekajo v skladu z našim ukrajinskim načrtom,” je dejal.

Da so ruske sile v regiji začele protiofenzivo in ukrajinske enote pregnale iz desetih naselij, je sicer že v sredo zatrdil poveljnik čečenske specialne enote Akhmat, generalmajor Apti Alaudinov, ki je tudi namestnik vodje vojaško-političnega oddelka na ruskem obrambnem ministrstvu.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta nepričakovano vdrla v regijo Kursk in tam po lastnih navedbah zasedla več kot 1300 kvadratnih kilometrov ozemlja ter zajela številne ruske vojake. Cilj operacije naj bi bil prisiliti Moskvo, da za potrebe obrambe v Kursku vsaj del svojih vojakov umakne iz regije Doneck na vzhodu Ukrajine.

V Rusiji so ob tem začeli sojenje trem nekdanjim odvetnikom pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Sodijo jim zaradi obtožb o ekstremizmu. Odvetnikom, ki so jih aretirali oktobra lani, grozi do šest let zapora. Ekipa Navalnega je ob njihovi aretaciji trdila, da gre za poskus še večje izolacije Navalnega v zaporu, kjer je večino časa preživel v samici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje