Rusija napadla ukrajinsko mesto tik ob meji z Romunijo

Svet 27. Sep 202411:54 > 13:45 0 komentarjev
Napad na mesto Izmail na jugu Ukrajine
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

V ruskem zračnem napadu z brezpilotniki na mesto Izmail na jugu Ukrajine ob meji z Romunijo so bili davi ubiti najmanj trije ljudje, 11 je bilo ranjenih. Romunsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ob zaznavi dronov vzletela štiri njihova letala in da je eden od dronov morda vstopil v romunski zračni prostor. Zaradi pristaniške infrastrukture je Izmail pogosto tarča ruskih napadov.

V napadu na ukrajinsko pristaniško mesto ob Donavi sta življenje izgubili starejši ženski in 73-letni moški, medtem ko med ranjenimi poročajo o enem otroku. Poškodovane so bile stanovanjske zgradbe in gospodarska poslopja ter avtomobili, izbruhnilo je tudi več požarov, ki so jih že pogasili, je sporočil guverner regije Odesa Oleg Kiper.

Romunsko obrambno ministrstvo domneva, da je ruski dron v njihov zračni prostor med napadom na Ukrajino vstopil za manj kot tri minute in po razpoložljivih podatkih na romunsko ozemlje ni imel vpliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav je Izmail v regiji Odesa na jugozahodu Ukrajine daleč od glavne frontne črte v Donbasu na vzhodu Ukrajine, je pogosto tarča ruskih napadov, ki poskušajo poškodovati pristaniško infrastrukturo, ključno za ukrajinski ladijski promet. Mesto velja za ključno točko izvoza ukrajinske pšenice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nočnem raketnem napadu so ruske sile obstreljevale tudi mesto Dnipro v regiji Dnipropetrovsk. Poškodovale so industrijski objekt, vendar ni bilo ranjenih, je povedal guverner regije Sergej Lisak.

Pozneje je Lisak poročal še o enem ruskem napadu v regiji Dnipropetrovsk. Raketa je zjutraj zadela sedež okrožne policije v mestu Krivi Rog, pri čemer je življenje izgubila ena oseba, pet je bilo ranjenih. Reševalci med ruševinami še iščejo morebitne žrtve. Poročajo tudi o škodi na več desetih stanovanjskih zgradbah in izobraževalni ustanovi.

Ruska varnostna služba FSB zaradi nezakonitega prečkanja meje preiskuje tri tuje novinarje, ki so poročali iz ruske obmejne regije Kursk, so danes poročali ruski mediji. FSB je prav tako na Krimu pridržala dva domnevna ukrajinska agenta. V Moskvi pa se je začelo sojenje Američanu, ki je obtožen, da se je kot plačanec boril na strani Ukrajine.

Napad na mesto Izmail na jugu Ukrajine
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!