Rusija napovedala povračilne ukrepe proti ameriškim medijem

Svet 06. Sep 202414:34 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Rusija bo uvedla dodatne omejitve proti ameriškim medijem, je danes v odzivu na obtožnici Washingtona proti dvema vodilnima osebama ruskega medija RT sporočil Kremelj. Pri sprejemanju ukrepov bodo upoštevali tudi, kako posamezni ameriški mediji poročajo o vojni v Ukrajini, so še dodali v Moskvi.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je v četrtek objavil obtožnici proti dvema vodilnima osebama ruskega medija RT zaradi poskusa vplivanja na letošnje predsedniške volitve v ZDA.

Garland imen obtoženih ni objavil, vendar je dejal, da sta obtoženi financiranja podjetja s sedežem v Tennesseeju za razširjanje vsebin, ki so naklonjene ruski vladi in sklepanja pogodb z vplivneži na družbenih omrežjih v ZDA za deljenje vsebin, ki so v skladu z interesi Rusije za krepitev notranjih delitev v ZDA.

RT je v četrtkovem odzivu na obtožnici in sankcije sporočil, da gre za izrabljene klišeje, rusko zunanje ministrstvo pa jih je označilo za del informacijske kampanje pred ameriškimi volitvami.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes ni opredelil, kakšen bo ruski odgovor, a je pojasnil, da bodo sprejeli ukrepe, ki bodo omejili ameriške medije pri širjenju informacij, poročanje ruskih tiskovnih agencij povzema francoska AFP.

Ob tem je pojasnil, da bodo pri tem upoštevali tudi, kako ti mediji poročajo o vojni v Ukrajini, saj po njegovem mnenju številne informacije predstavljajo “enostransko in se ne izogibajo lažnim novicam”.

Ameriški mediji so v Rusiji od začetka ruske agresije v Ukrajini bistveno zmanjšali prisotnost, med drugim tudi zaradi zaostrovanja ruske zakonodaje na področju poročanja o dejavnostih ruskih oboroženih sil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje