Rusija ponoči spet napadla Ukrajino: ranjenih je več ljudi

Svet 21. Okt 202411:41 > 13:53 1 komentar
Harkov
Foto: Vyacheslav Madiyevskyy/REUTERS

Več ukrajinskih regij je bilo ponoči znova tarča ruskih napadov. V Harkovu je bilo ranjenih najmanj 12 ljudi, še trije so bili ranjeni v napadu na mesto Krivij Rig. Rusija medtem poroča, da je nad več regijami sestrelila 18 ukrajinskih dronov. Tarča napadov je bil tudi Belgorod, kjer sta bili po navedbah lokalnih oblasti ranjeni dve osebi.

Ruska vojska je ponoči več ukrajinskih regij napadla s 116 droni, pri čemer jih je zračna obramba okoli 104 sestrelila, je sporočila ukrajinska vojska. Po navedbah policije so ruske sile v nedeljo zvečer napadle tri okrožja mesta Harkov ter pri tem ranile sedem žensk in pet moških. Izstrelki, med katerimi so bile tudi drsne bombe, so med drugim zadeli stanovanjske stavbe, garaže in avtomobile. Zaradi napadov so deli mesta ostali brez elektrike, so sporočile lokalne oblasti.

V napadih na mesto Krivij Rig so bile ranjene tri osebe. Zračna obramba pa je sestrelila okoli deset dronov, ki so se iz različni smeri približevali Kijevu. V prestolnici je bila ranjena ena oseba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusko obrambno ministrstvo medtem poroča, da je zračna obramba ponoči sestrelila 18 ukrajinskih dronov, od tega enajst nad regijo Rostov, štiri nad Brjanskom, dva nad Kurskom in enega nad regijo Orjol, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Tarča napadov je bila še regija Belgorod, kjer sta bili ranjeni dve osebi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil guverner Vjačeslav Gladkov.

Ameriški obrambni minister v Kijevu z zagotovilom nadaljnje podpore

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je medtem prispel na nenapovedan obisk v Kijev, s katerim želi po lastnih besedah izkazati nadaljnjo podporo Ukrajini v obrambi pred Rusijo. Gre za njegov četrti obisk na položaju.

Austin je ob prihodu v ukrajinsko prestolnico objavil svojo fotografijo na kijevski železniški postaji. Predhodno nenajavljena pot po njegovih besedah kaže na to, da “ZDA, skupaj z mednarodno skupnostjo, še naprej stoji ob Ukrajini”. Glede na napoved ameriškega obrambnega ministrstva se bo Austin v Kijevu sestal z državnim vodstvom in poudaril zavezanost ZDA zagotavljanju varnostne pomoči, ki jo na bojišču potrebuje za obrambo pred rusko agresijo.

ZDA sicer Ukrajini zagotavljajo največji delež pomoči, a se Kijev boji zmanjšanja vojaške podpore, če bi se po volitvah naslednji mesec v Belo hišo kot predsednik vrnil Donald Trump.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sicer v zadnjem času intenzivno poziva zahodne zaveznice k umiku omejitev za uporabo orožja dolgega dosega, ki bi jim omogočili napade globlje na rusko ozemlje, ter k povabilu Ukrajine v zvezo Nato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje