Rusija naj bi uvedla preiskavo domnevnega obglavljenja ukrajinskega ujetnika

Svet 13. Apr 202315:11 1 komentar
buča
Profimedia

Rusko tožilstvo je sporočilo, da je uvedlo preiskavo posnetka domnevnega obglavljenja ukrajinskega ujetnika. "Da bi ocenili verodostojnost tega materiala in sprejeli ustrezno odločitev, smo ga poslali preiskovalnim organom z namenom preiskave," so sporočili iz urada generalnega tožilca. Ruske oblasti so medtem sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v mestu Bahmut na vzhodu države ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta, kar pa Ukrajina zanika.

Rusko generalno tožilstvo je danes sporočilo, da je uvedlo preliminarno preiskavo glede videoposnetka, ki naj bi prikazoval obglavljenje ukrajinskega vojnega ujetnika. Objava posnetka je v Ukrajini in v mednarodni javnosti sprožila val zgražanja. Moskva je v prvem odzivu sicer menila, da je treba pristnost posnetka preveriti.

“Da bi ocenili verodostojnost tega materiala in sprejeli ustrezno odločitev, smo ga poslali preiskovalnim organom z namenom preiskave,” so sporočili iz urada generalnega tožilca.

To je precej nenavaden korak za Rusijo, ki običajno odkrito zanika obtožbe o vojnih zločinih njenih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki ob tem dodaja, da ni mogla neodvisnost preveriti pristnosti posnetka.

Videoposnetek, ki traja približno minuto in štirideset sekund, na družbenih omrežjih kroži že od torka. Prikazuje zamaskiranega moškega, ki obglavi talca v uniformi z grbom ukrajinske vojske. V ozadju je mogoče slišati več glasov, ki v ruščini spodbujajo napadalca. Ena od oseb v ozadju nato izjavi, da bi bilo glavo treba poslati poveljniku. Zaradi zelenih listov na drevesih v ozadju videoposnetka se domneva, da je bil posnet lani.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo v odzivu na objavljeni posnetek ruske sile označil za zveri in opozoril, da ne gre za osamljen incident, mednarodno skupnost pa pozval k ukrepanju. Ukrajinska varnostna služba (SBU) je sporočila, da je že sprožila preiskavo o posnetku.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je novinarjem dejal, da je treba “verodostojnost tega grozljivega posnetka preveriti”.

Vodja ruske najemniške vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, je danes zanikal obtožbe ruske nevladne organizacije in enega od dezerterjev Wagnerja, da naj bi bili storilci iz njegove skupine. “To je popolna neumnost, ki ne ustreza resničnosti,” je po poročanju AFP dejal Prigožin.

Rusija naj bi odrezala ukrajinske sile v Bahmutu

Ruske oblasti so danes sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v mestu Bahmut na vzhodu države ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Kljub temu pa vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin opozarja, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen.

“Zračne sile zagotavljajo podporo napredujočim enotam, blokirajo premike rezerv ukrajinske vojske v mesto in možnost umika sovražnikovih enot,” je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ob tem je navedlo, da Wagnerjeve sile nadaljujejo z intenzivnimi spopadi v mestu.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Sergij Čerevati je trditve Moskve že zavrnil, češ da niso skladne z dogajanjem na terenu. Pojasnil je, da ukrajinske sile še vedno lahko dostavljajo vojaško opremo in zdravila ter evakuirajo ranjene vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje