Rusija sestavne dele za orožje še vedno dobiva z Zahoda. Kako ji to uspeva?

Svet 30. Sep 202419:43 1 komentar
Dron
Foto: PROFIMEDIA

Mnogi sestavni deli ruskih dronov in izstrelkov, uporabljenih v vojni v Ukrajini – denimo mikročipi, polprevodniki in mikroelektronika – kljub zahodnim sankcijam še vedno prihajajo iz ZDA, EU in iz Kitajske. Čeprav mora Moskva zanje plačevati znatno več, jih še vedno uspe dobiti. Kako ji to uspeva?

Mnogo sestavnih delov ruskega orožja kljub zahodnim sankcijam še vedno prihaja iz Združenih držav Amerike, Evropske unije in iz Kitajske. Njihove mikročipe, polprevodnike in mikroelektroniko je še vedno mogoče najti v ruskih brezpilotnih letalnikih in izstrelkih, poroča Euronews.

Čeprav so sankcije v mnogih pogledih vplivale na Rusijo, pa je Moskva tako še vedno sposobna obnavljati svoje zaloge orožja, je za Euronews povedal Vladislav Vlasikuk, komisar za sankcije in svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

“Rusi so še vedno sposobni pridobiti te dele in proizvesti orožje, vključno z izstrelki in droni. Veseli pa smo, da Rusi prejemajo manj delov in zanje plačajo veliko več, kot bi si želeli,” je poudaril Vlasikuk.

Mikroelektronika je v nekaterih primerih za 125 odstotkov dražja, kot je bila, odstotek pa se lahko dvigne tudi do 300 odstotkov, je orisal odposlanec za evropske sankcije David O’Sullivan. “To predstavlja znatno škodo ruskemu vojaško-industrijskemu kompleksu,” je razložil.

“V dronih, uporabljenih za napade na Ukrajino, običajno najdemo procesorje, mikrovezja, stikala, kontakte, senzorje, diode, čipe, črpalke za gorivo, spominske kartice itd., ki so bili proizvedeni v EU,” je za Euronews naštela Natalija Nestor, namestnica direktorja kijevskega znanstvenega inštituta za forenziko, ki deluje pod okriljem ukrajinskega ministrstva za obrambo.

dron
Foto: PROFIMEDIA

Kako Moskva dobi komponente?

Kot navaja Euronews, ima Rusija po svetu precej veliko “omrežje agentov”, s pomočjo katerih lažje dostopa do potrebnih komponent prek posrednikov ali tretjih držav in tako zaobide sankcije. Zadeve olajša tudi to, da je večina omenjenih delov enostavno dostopna, saj jih je mogoče uporabiti tudi v gospodinjskih napravah.

Še en dejavnik je po navedbah Euronews ruska sposobnost prilagajanja. Vrsta delov, uporabljenih v orožju, se namreč z vsako analizo razlikuje – in po mnenju strokovnjakov je prav to dokaz, da sankcije učinkujejo. “Ruski proizvajalci orožja uporabijo to, kar imajo, kar nakazuje, da niso vzpostavili redne dobave delov iz Evropske unije,” je razložila Nestor in nadaljevala:

“Danes so lahko dobavitelji iz Švice, jutri iz Nemčije, nato iz Nizozemske itd. Različne komponente so proizvedene v različnih državah.” Po njenih besedah je Rusija začela proizvajati tudi lastne komponente, kar pomeni, da se njena vojaška proizvodnja ne bo ustavila kaj kmalu.

Moskva je sicer zavezana nadaljnji krepitvi svoje proizvodnje dronov. Na to temo se je ruski predsednik Vladimir Putin sredi septembra sestal tudi z rusko vojaško-industrijsko komisijo. Navedel je, da so ruska podjetja za ruske vojaške sile v letu 2023 dobavile okoli 140.000 brezpilotnih letalnikov, proizvodnja pa da naj bi se letos povečala za desetkrat, torej na 1,4 milijona, še piše Euronews.

Rusija namerava prihodnje leto povečati obrambne izdatke za približno 30 odstotkov, s čimer bo lahko več sredstev namenila za financiranje vojne v Ukrajini, je razvidno iz danes objavljenega osnutka proračunskega načrta. S tem bi obrambni proračun Rusije prihodnje leto lahko znašal okoli 130 milijard evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Celoten proračun Rusije za prihodnje leto naj bi znašal 41,5 bilijona rubljev oziroma skoraj 400 milijard evrov. Okoli 40 odstotkov proračuna naj bi predstavljali izdatki za obrambo in varnost, pri čemer bi obrambni izdatki znašali 13,5 bilijona rubljev ali 130 milijard evrov. S tem bi Moskva lahko namenila dodatna sredstva za financiranje vojne v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje