Rusija sredi dneva napadla otroško bolnišnico v Kijevu

Svet 08. Jul 202411:50 > 21:39 48 komentarjev

Rusija je po besedah župana Kijeva izvedla najhujši raketni napad na ukrajinsko prestolnico od začetka vojne. Med drugim so napadli in uničili otroško bolnišnico Ohmatdit, pod ruševinami katere naj bi bilo ujetih več ljudi. Napade so izvedli tudi na druga ukrajinska mesta. Moskva sicer trdi, da je škodo v Kijevu povzročila ukrajinska zračna obramba. O napadih na bolnišnico bodo jutri razpravljali na izrednem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov.

V ukrajinskem glavnem mestu Kijev je bilo v napadu ubitih najmanj 22 ljudi. Med drugim je raketa zadela otroško bolnišnico. Napad se je zgodil podnevi, kar je izredno redko, piše BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na obisku na Poljskem, je dejal, da je Rusija izstrelila približno 40 raket na cilje po vsej državi. “Različna mesta: Kijev, Dnipro, Krivi Rog, Sloviansk, Kramatorsk. Več kot 40 raket različnih tipov. Poškodovane so bile stanovanjske stavbe, infrastruktura in otroška bolnišnica,” je povedal.

Otroška bolnišnica Ohmatdit je skoraj popolnoma uničena, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa je v prestolnici skupno ubitih najmanj 22 ljudi, še 72 je ranjenih. Zelenski pa je na družbenih omrežjih sporočil, da so pod ruševinami ujeti ljudje.

Po oceni ukrajinske varnostne službe SBU je otroško bolnišnico zadela manevrirna raketa tipa h-101. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je dejal, da je ruski izstrelek vseboval “na desetine mikroelektronskih komponent, izdelanih v članicah Nata”.

Zdravnica Lesia Lisicia je za BBC povedala, da je bil trenutek, ko je raketa zadela bolnišnico, kot v filmu – “veliko svetlobe in nato grozovit zvok”. En del bolnišnice je raketa uničila, v drugem delu izbruhnil požar. Po njenih besedah je poškodovano med 60 in 70 odstotkov bolnišnice.

Raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu Raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS
Raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu Raketni napad na otroško bolnišnico v Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS
Napad na otroško bolnišnico v Kijevu Napad na otroško bolnišnico v Kijevu
Foto: Gleb Garanich/REUTERS
Napad na otroško bolnišnico v Kijevu Napad na otroško bolnišnico v Kijevu
Foto: Gleb Garanich/REUTERS
Napad na otroško bolnišnico v Kijevu Napad na otroško bolnišnico v Kijevu
Foto: Gleb Garanich/REUTERS
Napad na otroško bolnišnico v Kijevu Napad na otroško bolnišnico v Kijevu
Foto: Gleb Garanich/REUTERS
Zaklonišče v Kijevu Zaklonišče v Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS
Zaklonišče v Kijevu Zaklonišče v Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS
Zaklonišče v Kijevu Zaklonišče v Kijevu
Foto: Thomas Peter/REUTERS

V bolnišnici se med drugim ukvarjajo z zdravljenjem raka in presaditvijo organov. Paciente so evakuirali v najbližjo bolnišnico, vendar je veliko med njimi priključenih na respiratorje oziroma intubiranih, zato ne morejo ven in ne smejo priti v stik z drugimi pacienti.

Ukrajinska državna služba za izredne razmere je na družbenih omrežjih objavila, da so ruševine delno uničile tudi porodnišnico v Kijevu, pri čemer so umrle štiri osebe, tri pa so bile ranjene.

Kijevski župan Vitalij Kličko je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da je bilo raketiranje najhujši napad na prestolnico od začetka vojne.

Varnostni svet Združenih narodov bo v torek razpravljal o smrtonosnih ruskih napadih. Sklic izrednega zasedanja sveta sta zahtevali stalna članica Francija in nestalna članica Ekvador. Zasedanje je predvideno za torek ob 16. uri po lokalnem oz. ob 22. uri po srednjeevropskem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je sicer obsežne napade danes izvedla tudi na mesto Krivi Rog, kjer je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj 11 ljudi, najmanj 59 pa ranjenih. V mestu Pokrovsk v regiji Doneck so bile v napadih ubite tri osebe, v Dnipru pa je življenje izgubila ena oseba, šest je bilo ranjenih.

Še pet ljudi je umrlo v regiji Harkov, kjer je avtomobil zapeljal na rusko mino, pri čemer so umrli 53-letni moški, 64-letna ženska, 25-letna ženska, petletni deček in trimesečni dojenček.

Slovenija obsoja napad na otroško bolnišnico

Na današnji napad na otroško bolnišnico se je odzvala predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Ogorčena sem nad napadom na otroško bolnišnico Ohmatdit v Kijevu. Šole in bolnišnice morajo biti območja miru, kjer so otroci zaščiteni tudi v času spopadov! Napadi na bolnišnice, kaj šele na otroške bolnišnice, so kršitev humanitarnega prava ter napad na človečnost in spodobnost. V mislih sem z družinami žrtev in mladih bolnikov,” je Pirc Musar zapisala na omrežju X.

Današnje ruske raketne napade po Ukrajini je obsodil tudi premier Robert Golob in opozoril, da so bili v napadih ubiti nedolžni civilisti, tudi otroci. “To jasno kaže, da ruski režim nima namena končati vojne,” je dodal. Da so napadi na bolnišnice očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava in se morajo nemudoma končati, pa je na omrežju X zapisalo zunanje ministrstvo.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob novicah iz Ukrajine na družbenem omrežju X zapisal: “Rusija je že prevečkrat kršila vojne zakone, a napad na otroško bolnišnico je nadvse krut. Rusija mora odgovarjati za svoje zločine nad ukrajinskim ljudstvom.”

Iz sveta se vrstijo odzivi

Tudi iz sveta se vrstijo odzivi. “Po mednarodnem humanitarnem pravu imajo bolnišnice posebno zaščito. Civilisti morajo biti zaščiteni,” je dejala koordinatorka ZN za humanitarno pomoč Ukrajini Denise Brown in hkrati opozorila na nesprejemljivost napadov na otroke v času vojne. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je opozoril, da je bilo v današnjih ruskih napadih na Ukrajino ubitih in ranjenih več deset ljudi. “Uničena je bila tudi največja otroška bolnišnica v Kijevu, Ohmatdit. Vsi odgovorni za ruske vojne zločine bodo morali odgovarjati,” je poudaril. Pozval je tudi h krepitvi ukrajinske zračne obrambe.

Napade sta med prvimi obsodili Francija in Velika Britanija, pri tem pa se jim je pridružil tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani, ki je napad označil za vojni zločin, ki ga mora obsoditi celotna mednarodna skupnost. Napad je obsodila tudi Nemčija in ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala h končanju vojne, je sporočila tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva. Dodala je, da so že več kot dve leti civilisti, tudi otroci, izpostavljeni “brutalni vojni, ki brez razlikovanja terja žrtve”.

Ameriško zunanje ministrstvo je napad označilo za barbarsko dejanje. Po njihovi oceni je Rusija znova namerno napadla civiliste.

Napade je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, jih je označil za še posebej šokantne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje