Rusija trdi, da Nato spodbuja Kijev k podaljševanju konflikta v Ukrajini

Svet 30. Maj 202413:53 > 21:35 9 komentarjev
Kremelj (Foto: PROFIMEDIA)

Uradni Kremelj trdi, da članice zveze Nato spodbujajo Kijev k podaljšanju konflikta v Ukrajini. "Države članice Nata vstopajo v nov krog stopnjevanja napetosti in to počnejo namerno," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Nemčija je ob tem napovedala novo pošiljko orožja za napadeno državo.

Članice zveze Nato spodbujajo Kijev k podaljševanju konflikta v Ukrajini, je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Posvaril je pred uporabo zahodnega orožja za napade na Rusijo in dodal, da bi eskalacija napetosti škodila predvsem tistim državam, ki so se zanjo odločile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Države članice Nata vstopajo v nov krog stopnjevanja napetosti in to počnejo namerno,” je dejal Peskov. Poudaril je, da Nato “na vse možne načine spodbuja Ukrajino k nadaljevanju nesmiselne vojne”.

Ob tem je opozoril, da bi to na koncu škodilo “tistim državam, ki so se odločile za eskalacijo konflikta”. Prav tako je posvaril pred uporabo zahodnega orožja za napade na Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajina sicer v zadnjih tednih pritiska na svoje zaveznice, zlasti na ZDA, naj odpravijo omejitve, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega dobavljenega orožja za napade na Rusijo.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v ponedeljek zaveznice pozval k vnovičnemu premisleku o omejitvah, ki so jih postavili na dobavljeno orožje. Ob tem je poudaril, da samoobramba vključuje pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji in omenil, da so nekatere zaveznice omejitve že odpravile.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v torek izjavil, da bi Kijev moral imeti možnost uporabe orožja zahodnih držav za napade na vojaške baze v Rusiji, iz katerih ruska vojska izvaja raketne napade na Ukrajino.

Do izjav zaveznic Kijeva pa je bil kritičen ruski predsednik Vladimir Putin. Opozoril je, da bi uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo lahko imela resne posledice. “V Evropi, zlasti v majhnih državah, bi se morali zavedati, s čim se igrajo. Zavedati se morajo, da so države z majhnimi, gosto poseljenimi ozemlji. To bi morale imeti v mislih, preden začnejo govoriti o napadu na Rusijo,” je še dodal.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je medtem ob današnjem obisku Odese napovedal novo nemško pošiljko orožja za podporo Ukrajini v vrednosti 500 milijonov evrov.

Novi medsebojni spopadi

Ukrajinske sile so z brezpilotnimi letalniki v bližini Krima uničile dva ruska patruljna čolna, je danes sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna služba GRU. Na omrežju Telegram je zapisala, da je njena specialna enota z brezpilotnimi letalniki na okupiranem Krimu uspešno napadla ruska patruljna čolna. Ruske sile so po njenih navedbah za obrambo uporabile bojna letala, helikopterje in topništvo.

“V napadu sta bila uničena dva ruska čolna,” je zapisala GRU in dodala, da gre po prvih informacijah za hitri amfibijski plovili tipa KS-701 tunets.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruski sistemi zračne obrambe nad Azovskim in Črnim morjem blizu Krima ter nad regijo Krasnodar sestrelili več kot deset ukrajinskih dronov in osem ameriških balističnih raket atacms, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je ob tem ponoči nadaljevala napade na cilje v Ukrajini. Po navedbah Kijeva je z raketami in brezpilotnimi letalniki napadla več vojaških oporišč in pomembno infrastrukturo po državi.

Vendar pa naj bi ukrajinska zračna obramba sestrelila vseh 32 dronov in sedem manevrirnih raket, in sicer nad regijami Hmelnicki, Dnipropetrovsk, Čerkasi, Kirovgrad, Zaporožje, Odesa, Herson in Vinica, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

ZDA so danes uvedle sankcije proti dvema podjetjema v Srednjeafriški republiki zaradi sodelovanja z rusko skupino plačancev Wagner

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje