Putin: Ukrajina ponoči skušala napasti jedrsko elektrarno v Kursku

Svet 22. Avg 202409:49 > 20:07 11 komentarjev
Vladimir Putin je Ukrajino obtožil poskusa napada na jedrsko elektrarno v Kursku. (Foto: Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS)

Ukrajinska izvidniška skupina naj bi po navedbah guvernerja ruske obmejne regije Brjansk Aleksandra Bogomaza v okrožju Klimovo skušala vstopiti v Rusijo, kar so ji ruske sile preprečile. Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino ob tem obtožil poskusa napada na jedrsko elektrarno v Kursku. Dokazov za svoje navedbe ni podal. Po vdoru ukrajinskih sil v rusko regijo Kursk se zdaj po navedbah Rusije začenja tudi močnejši pritisk ruskih sil.

Ruske sile so ukrajinski izvidniški skupini preprečile vstop v rusko regijo Brjansk. Guverner Brjanska Aleksander Bogomaz je dejal, da se je poskus vdora zgodil v okrožju Klimovo, ki meji na ukrajinski Černigov.

Rusija naj bi po lastnih navedbah ponovno napredovala z napadi na vzhodu Ukrajine, prav tako naj bi začela izvajati pritisk na ukrajinske sile, ki so pred dobrima dvema tednoma vstopile v rusko regijo Kursk, kjer so dosegle enega največjih uspehov v več kot dve leti trajajoči vojni. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je v sredo delegaciji ameriških kongresnikov dejal, da je bil cilj napada zmanjšati ruske grožnje na skupni meji.

Ukrajina je v Kursku namreč uničila tri najpomembnejše mostove čez reko Sejm. Skupno nadzoruje več kot 1.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. S tem naj bi po navedbah ukrajinskega zunanjega ministrstva Ukrajina dosegla večji ozemeljski napredek od tistega, ki ga je Rusija dosegla v celem letošnjem letu.

Visoki ruski poveljnik ob tem ne izključuje ponovnega ukrajinskega napada v omenjeni regiji.

Foto: Volgodonsk Eparchy of Russian Orthodox Church/Handout via REUTERS

Putin Ukrajino obtožil poskusa napada na jedrsko elektrarno Kursk

Ukrajina je poskušala napasti jedrsko elektrarno Kursk, ki je sicer od območja spopadov oddaljena okoli 50 kilometrov, je danes zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin, pri čemer dokazov za svoje navedbe ni podal.  “Sovražnik je ponoči poskušal napasti jedrsko elektrarno, o čemer je bila obveščena Mednarodna agencija za jedrsko energijo,” je izjavil Putin. Ruski mediji pred tem niso poročali o poskusu napada na nuklearko, ki je sicer v središču pozornosti, odkar je Ukrajina 6. avgusta sprožila kopensko ofenzivo na obmejno rusko regijo Kursk.

Jedrsko elektrarno Kursk, ki je od območja spopadov oddaljena okoli 50 kilometrov, namerava prihodnji teden obiskati generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP napovedal tiskovni predstavnik agencije.

Grossi je sicer že 9. avgusta zaradi spopadov v Kursku Rusijo in Ukrajino pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih. “Na tej točki bi rad pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja,” je opozoril.

Ukrajinski napad v Kursku (Foto: Ukraine’s Air Force Commander Mykola Oleshchuk/via REUTERS)

Ukrajina nadaljuje napade z droni: zagorel vojaški objekt

Zaradi napada z droni je zgodaj zjutraj zagorelo na območju obrambnega ministrstva v ruski regiji Volgograd, je sporočil tamkajšnji guverner Andrej Bočarov. Ob tem je potrdil, da v ukrajinskem napadu napadu ni bilo smrtnih žrtev.

Tudi v regiji Rostov so po besedah guvernerja Vasilija Golubeva obranili napad s petimi brezpilotnimi letali.

Visoki zunanji politični predstavnik EU Josep Borrell je v sredo dejal, da bi moral Zahod Ukrajini dovoliti uporabo raket dolgega dosega. S tem se je zavzel za odpravo omejitev za uporabo zmogljivosti proti Rusiji. Po njegovih besedah bi to lahko “pospešilo mirovna pogajanja”. Vprašanje o uporabi omenjenega orožja bo na agendi konec avgusta na srečanju zunanjih in obrambnih ministrov EU, na katerem naj bi sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Ob tem pa je slišati tudi delne kritike ukrajinskega vdora v Kursk. Nemški kancler Olaf Scholz je namreč dejal, da se Kijev o napadu ni posvetoval z Berlinom, in izrazil pričakovanje, da naj bo operacija časovno in ozemeljsko omejena.

Foto: PROFIMEDIA

Potonila ladja v ruskem pristanišču Kavkaz

Po ukrajinskem zračnem napadu na rusko pristanišče Kavkaz v južni regiji Krasnodar je potonila tovorna ladja, ki je prevažala rezervoarje goriva, so sporočili ruski uradniki. Na kraj napada so bili napoteni reševalci. Po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti pogrešajo pet ljudi, ki so bili v času napada na ladji.

“Zaradi poškodb je ladja potonila v vodah pristanišča Kavkaz v južni regiji Krasnodar,” je na Telegramu zapisal operativni štab ruske regije in dodal, da so bile na kraj napada napotene reševalne službe, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je od začetka ruske invazije februarja 2022 v Črnem morju izvedla več napadov na ruska plovila, zaradi česar je Moskva svojo črnomorsko floto iz oporišča v Sevastopolu na južni obali polotoka Krim premestila proti vzhodu v Novorosijsk.

Rusija zaradi poročanja iz Kurska z novimi kazenskimi preiskavami proti novinarjem

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila, da je zaradi nezakonitega prečkanja meje uvedla kazensko preiskavo proti še trem novinarjem. Trojica je namreč poročala iz delov ruske obmejne regije Kursk, ki so jih v okviru čezmejnega vdora zavzele ukrajinske sile. Zaradi prečkanja meje jim grozi do pet let zapora.

“V kratkem bodo uvrščeni na mednarodni seznam iskanih oseb,” je še sporočil FSB in pojasnil, da so trije novinarji snemali na območju kraja Sudža, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica, proti katerim je FSB sprožil kazensko preiskavo, so novinar ameriške televizije CNN Nick Paton Walsh, glavni dopisnik za mednarodno varnost, ki je 16. avgusta poročal iz Sudže, ter ukrajinski novinarki Diana Bucko in Olesja Borovik. Prva poroča za spletni medij Hromadske, druga pa za televizijo My Ukraina.

FSB je sicer že pred tem kazensko preiskavo sprožil proti dvema novinarjema italijanske javne televizije RAI ter ju obtožil nezakonitega prečkanja meje in snemanja na območju Sudže. Rusija je v petek tudi italijansko veleposlanico v Moskvi Cecilio Piccioni poklicala na pogovor, ta pa je stopila v bran novinarski ekipi in se zavzela za medijsko neodvisnost.

Več medijev je v zadnjih dneh objavilo poročila iz Sudže, osrednjega mesta v regiji Kursk, ki so ga ukrajinske enote po lastnih navedbah zavzele v okviru vdora na rusko ozemlje. Ruske oblasti so zaradi ukrajinskega napredovanja iz treh obmejnih regij evakuirale okoli 200.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje