Odstopil ukrajinski generalni tožilec: “Ugotovljenih veliko sramotnih zlorab”

Svet 22. Okt 202409:45 > 18:09 11 komentarjev
Ukrajinski generalni državni tožilec Andrij Kostin (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinski generalni državni tožilec Andrij Kostin je danes naznanil svoj odstop, medtem ko se v državi nadaljuje preiskava obsežne korupcijske sheme, v okviru katere naj bi številnim vladnim uradnikom z lažnimi potrdili o invalidnosti omogočili izogibanje vpoklicu v vojsko. Kostin je z odstopom upošteval poziv predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je medtem pred prihajajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami opravil pogovore z demokratsko kandidatko Kamalo Harris in z republikanskim nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

“V sistemu ukrajinskih tožilstev je bilo ugotovljenih veliko sramotnih zlorab. Zato menim, da je prav, da naznanim svoj odstop s položaja generalnega državnega tožilca,” je ukrajinski generalni državni tožilec Andrij Kostin zapisal v izjavi na omrežju Telegram, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

S tem je upošteval poziv predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je po današnjem zasedanju ukrajinskega sveta za nacionalno varnost na to temo sporočil, da bi moral Kostin “prevzeti politično odgovornost” za dogajanje v organih, ki spadajo pod njegovo pristojnost.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je ob tem sporočila, da preiskuje 64 uradnikov zdravstvenih in socialnih izvedenskih komisij zaradi nezakonitega izdajanja potrdil o invalidnosti. Z lažnimi potrdili naj bi uradnikom različnih državnih organov omogočili, da se izognejo služenju vojaškega roka.

SBU je potrdila, da je bilo devet ljudi v povezavi s korupcijsko shemo že obsojenih, ob tem pa so pristojne oblasti preklicale več kot 4000 lažnih potrdil.

Preiskava odmeva tudi v javnosti, saj Ukrajini ob nadaljevanju ruske agresije primanjkuje vojakov, kljub temu pa velik del javnosti nasprotuje mobilizaciji. Zaradi visokega števila žrtev med vojaki na fronti in dejstva, da konca vojne ni na vidiku, se marsikateri Ukrajinec želi izogniti vpoklicu, s tem namenom številni tudi bežijo iz države.

Zelenski: Pogajanja z Rusijo odvisna od razpleta volitev v ZDA

Pred prihajajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami je Volodimir Zelenski povedal, da je opravil pogovore tako z demokratsko kandidatko in podpredsednico Kamalo Harris kot z republikanskim nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Slednji je od začetka ruske agresije redno izražal zadržanost do ameriške vojaške podpore Kijevu, zaradi česar so se v Ukrajini in EU pojavili strahovi pred umikom ameriške pomoči v času, ko ruske sile napredujejo na vzhodni fronti.

Zelenski je svoje srečanje s Trumpom kljub temu označil kot pozitivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik je v danes objavljenih odgovorih komentiral tudi odzive na njegov vnovični poziv k vključitvi Ukrajine v Nato. Kot je dejal, meni, da ima pri tem podporo Pariza in Londona, Berlin pa da je v strahu pred ruskim odzivom zadržan.

Vključitev Ukrajine v zvezo v Nato je eno izmed ključnih določil načrta za zmago, ki ga je ukrajinskemu parlamentu in evropskim zaveznicam nedavno predstavil Zelenski. Ob tem je Zahod znova pozval k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja in zavrnil kakršenkoli odstop ukrajinskega ozemlja Rusiji.

Ruska vojska je medtem po navedbah lokalnih oblasti sinoči v mestu Sumi napadla večnadstropno stanovanjsko poslopje in objekte kritične infrastrukture. Samo nad širšim območjem mesta so sestrelili 25 ruskih dronov. Pri tem so bili ubiti najmanj trije ljudje, vključno z otrokom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsega skupaj je ruska stran ponoči nad Ukrajino poslala 60 brezpilotnikov, od katerih so jih po navedbah ukrajinskih zračnih sil najmanj 42 sestrelili. Še deset so jih pripravili do pristanka, štirje pa so zavili nazaj proti Rusiji ali Belorusiji.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje