Rusija zagotovila sestrelitev letal F-16, ki jih je Zahod obljubil Ukrajini

Svet 01. Avg 202413:48 15 komentarjev
bojna letala F-16
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je zagotovila, da bo sestrelila bojna letala F-16, ki jih je Zahod obljubil Ukrajini. Ocenila je, da bodo ta letala, ki naj bi po poročanju nekaterih medijev že prispela v Ukrajino, imela le malo vpliva na bojišču.

“Tu ni čarobne tabletke, ni zdravila,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da se morajo ukrajinske sile tega zavedati. “Ta letala bodo sestreljena. Seveda pa te dobave ne morejo bistveno vplivati na potek dogodkov na fronti,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Bloomberg, ki je navedel neimenovanega ameriškega predstavnika, je v četrtek poročal, da naj bi v Ukrajino prispela prva letala F-16. Koliko letal je prišlo in iz katerih držav, ni znano. Na ameriškem obrambnem ministrstvu novice niso želeli komentirati, tudi v Kijevu je še niso potrdili.

Da so članice Nata Ukrajini začele dobavljati vojaška letala F-16, je sicer v začetku julija ob robu vrha Nato v Washingtonu povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Šlo naj bi za letala iz Danske in Nizozemske.

Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta lani zavezniškim državam dal zeleno luč za dobavo v ZDA izdelanih letal Ukrajini. Več članic Nata jih je obljubilo Ukrajini, medtem ko zanje urijo ukrajinske pilote.

Ukrajina že več kot dve leti prosi zahodne zaveznice za bojna letala F-16 ameriške izdelave, ki veljajo za najbolj zaželena na obsežnem seznamu vojaške opreme, ki jo Kijev želi dobiti od Zahoda. Letala F-16 se namreč že desetletja ponašajo s svojo natančnostjo, hitrostjo in dosegom, Kijev pa upa, da bodo Ukrajini zagotovila boljšo zaščito pred ruskim bombardiranjem.

V času silovitih ruskih zračnih napadov na Ukrajino v zadnjih mesecih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v pogovorih z zavezniki redno izpostavljal potrebo po boljši zračni obrambi.

Maja je v pogovoru za AFP povedal, da potrebujejo okoli 130 letal F-16, da bi lahko parirali ruskim zračnim silam. Zaveznice pa so Kijevu obljubile manj kot sto teh letal, ki jih bodo večino verjetno dostavile v nekaj letih in po obsežnem usposabljanju ukrajinskih pilotov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje