Ukrajina po Kursku želela vstopiti še v Belgorod. Rusija nadaljuje zračne napade

Svet 27. Avg 202407:00 > 16:44 34 komentarjev
ukrajinski vojak
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajinske sile so po regiji Kursk, kamor so nepričakovano vdrle v začetku meseca, poskušale vdreti tudi v sosednjo regijo Belgorod, je danes sporočil guverner te obmejne ruske regije Vjačeslav Gladkov. Kot je dejal, so razmere zahtevne, a pod nadzorom. Ob tem se nadaljujejo siloviti ruski zračni napadi na Ukrajino.

“Pojavile so se informacije, da poskuša sovražnik prebiti mejo regije Belgorod,” je na družbenem omrežju Telegram sporočil Vjačeslav Gladkov in dodal, da so razmere po podatkih obrambnega ministrstva v Moskvi težke, vendar pod nadzorom. Prebivalce je pozval, naj ostanejo mirni in naj zaupajo le uradnim virom informacij.

Na kanalu na Telegramu, domnevno povezanim z ruskimi organi pregona, so se pred tem pojavile informacije, da poskušajo ukrajinske enote pri vasi Nehotejevka, ki leži tik ob meji med državama, vdreti v regijo. Ta je bila sicer od začetka vojne v Ukrajini že mnogokrat tarča ukrajinskega obstreljevanja in napadov z brezpilotnimi letalniki.

Regija Belgorod meji na regijo Kursk, kamor so ukrajinske sile nepričakovano vdrle v začetku meseca in zasedle določen del ozemlja. Ob tem so tudi okrepile napade na regijo Belgorod, kjer so oblasti sredi meseca razglasile izredne razmere in odredile več evakuacij.

Ukrajina v Kursku nadzira 1.294 kvadratnih kilometrov in sto naselij, je danes sporočil vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Oleksandr Sirski in dodal, da so med tritedensko ofenzivo zajeli 594 ruskih vojakov. Kot je še ponovil Sirski, je eden od ciljev ukrajinske ofenzive v Kursku odvrniti ruske sile od operacij na drugih območjih, kot denimo v Pokrovsku in Kurakovu v Donbasu. Ob tem je ocenil, da je ukrajinska vojska cilj dosegla, dodal pa je, da Moskva koncentrira “svoje najbolj bojno pripravljene enote na območju Pokrovska”, navaja britanski BBC.

Rusija že drugi dan zapored silovito nad ukrajinska mesta

Rusija sicer dan po enih od najhujših zračnih napadov nad Ukrajino doslej izvaja novo obstreljevanje ukrajinskih mest. V napadu na Krivi Rog sta bila ubita dva človeka, v napadu na Zaporožje pa trije. Že v ponedeljek so napadi terjali najmanj štiri smrtne žrtve. Skupno je ukrajinska zračna obramba danes sestrelila več kot 60 izstrelkov.

Ukrajinske oblasti so zgodaj davi izdale opozorila pred zračnimi napadi, ko so zaznale vzletanje ruskih letal z letališč na zahodu Rusije. Skoraj celotna država je po navedbah Kijeva pod grožnjo napadov z balističnimi raketami. Obenem z več območij po pisanju tujih tiskovnih agencij poročajo o napadih z droni.

Ljudje se skrivajo v podzemni Ljudje se skrivajo v podzemni
Ljudje so se med napadi na Kijev zatekli v metro. (Foto: Yevhenii Zavhorodnii/REUTERS)
Ljudje se skrivajo v podzemni Ljudje se skrivajo v podzemni
Ljudje so se med napadi na Kijev zatekli v metro. (Foto: Vladyslav Musiienko/REUTERS)
Ljudje se skrivajo v podzemni Ljudje se skrivajo v podzemni
Ljudje so se med napadi na Kijev zatekli v metro. (Foto: Yurii Kovalenko/REUTERS)
Ruski napad Ruski napad
Foto: State Emergency Service of Ukraine via REUTERS
Poškodovana stavba v mestu Saratov Poškodovana stavba v mestu Saratov
Poškodovana stavba v mestu Saratov. (Foto: Telegram via REUTERS)

V zadnjem nizu obstreljevanja je po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrlo pet ljudi. V mestu Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine je izstrelek zadel civilno poslopje, pri čemer sta umrla dva človeka, najmanj pet je ranjenih, več pa jih pogrešajo. V Zaporožju pa so bili v napadu brezpilotnika ubiti trije. O eksplozijah poročajo tudi iz regij Kijeva, Sumija, Hmelnickega in Mikolajiva. Pristojni so zaznali izstrelitev več hipersoničnih balističnih raket kinžal, ki jih zračna obramba težko zazna, poroča britanski BBC. Napadi naj bi bili, tako kot v ponedeljek, usmerjeni zlasti na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Skupno je ukrajinska zračna obramba sestrelila pet ruskih raket in 60 brezpilotnih letalnikov. Po besedah vojaških oblasti v Kijevu so v bližini prestolnice sestrelili okoli 15 dronov in več raket. Nad Ukrajino je Rusija sicer po podatkih ukrajinske vojske izstrelila deset raket in 81 dronov iranske izdelave. V ponedeljkovih obsežnih ruskih napadih so življenje izgubili najmanj štirje ljudje, oblasti so bile primorane uvesti omejitev oskrbe z električno energijo. Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega je Moskva v enem najhujših napadov doslej uporabila najmanj 127 raket in 109 dronov.

Obtožbe proti soustanovitelju in glavnemu izvršnemu direktorju platforme Telegram Pavlu Durovu so zelo resne in zahtevajo nič manj resne dokaze, v nasprotnem bi lahko njegovo pridržanje v Franciji pomenilo ustrahovanje, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili v Kremlju. Durova so francoski organi aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza. Obtožujejo ga, da ni poskrbel za omejevanje kriminalnega delovanja na platformi oz. da je to celo prikrival. Predsednik Emmanuel Macron je zagotovil, da njegova aretacija ni politično motivirana.

Vrh agencije za jedrsko energijo v Kursku: kakšno je stanje elektrarne?

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes na obisku v jedrski elektrarni Kursk, ki je v mestu Kurčatov, je sporočila ruska državna jedrska agencija Rosatom. Po obisku je Grossi opozoril, da je bližina spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami ter posebej občutljivo jedrsko elektrarno “izredno resno dejstvo”.

Prvi mož IAEA je v izjavi pred potjo v Kursk zapisal, da bi bila zaradi okrepljenih vojaških dejavnosti v bližini nuklearka lahko v nevarnosti. “Ponavljam, da varnost in zaščita jedrskih objektov nikakor ne smeta biti ogroženi,” je poudaril.

Od območij spopadov, ki so v regiji Kursk izbruhnili po nepričakovanem vdoru ukrajinskih sil v začetku meseca, je jedrska elektrarna v Kurčatovu oddaljena manj kot 50 kilometrov. Grossi je po obisku opozoril, da je “bližina takšne jedrske elektrarne mestu spopadov ali fronti izredno resno dejstvo” in dodal, da so reaktorji te elektrarne posebej ranljivi, je poročala AFP.

V luči nevarnosti je Grossi že v začetku meseca Rusijo in Ukrajino pozval k zadržanosti in spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih. Sprti strani si sicer že od začetka vojne periodično izmenjujeta obtožbe glede ogrožanja jedrske varnosti, zlasti v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje, ki jo nadzirajo ruske sile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje