Rusija znova napadla Kijev z droni: ukrajinske sile prestregle 35 od 39 dronov

Svet 21. Jul 202411:39 0 komentarjev
Rusija je z droni napadla Kijev
Rusija je z droni napadla Kijev (Foto: Gleb Garanich/REUTERS)

Rusija je davi petič v dveh tednih napadla Kijev z droni, vendar je ukrajinski sistem protizračne obrambe uničil vse izstrelke, preden so ti dosegli ukrajinsko glavno mesto, je danes sporočila ukrajinska vojska.

Žrtev ni bilo in ni poročil o morebitni večji škodi, je po navedbah agencije Reuters zapisal na Telegramu vodja vojaške uprave Kijeva Sergij Popko. “Ti sistematični napadi … z brezpilotnimi letali ponovno dokazujejo, da napadalec aktivno išče priložnost za napad na Kijev,” je navedel. “Preizkušajo nove taktike, iščejo nove pristopne poti do prestolnice in poskušajo razkriti lokacijo naše zračne obrambe,” je dodal.

Ukrajinske zračne sile so po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina objavile na Telegramu, da je njihov sistem protizračne obrambe prestregel 35 od 39 dronov in dve raketi, ki jih je Rusija izstrelila ponoči na deset ukrajinskih regij. Koliko od teh izstrelkov je bilo usmerjenih v Kijev, ni navedla. Ruska stran se na navedbe še ni odzvala.

Iz severovzhodne in južne Ukrajine pa so v soboto poročali o ruskih napadih z raketami in topništvom, pri čemer naj bi umrli najmanj tri ljudje, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V napadu v kraju Barvinkove v regiji Harkov naj bi umrla 48-letni in 69-letni moški. Poškodovanih naj bi bilo okoli 50 stavb. V mestu Nikopol na jugu Ukrajine pa naj bi ruska vojska ustrelila 44-letnika.

Število smrtnih žrtev petkovega ruskega napada na igrišče v mestu Mikolajiv na jugu države se je medtem povzpelo na štiri, med njimi je otrok, 24 je bilo ranjenih, je na Telegramu sporočil župan Oleksander Senkevič, navaja AFP.

Ruske sile poročajo o novih pridobitvah na vzhodu Ukrajine. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na vojaške vire, je skoraj povsem pod ruski nadzor prešlo tudi mesto Krasnohorivka (rusko Krasnogorovka), ki leži severozahodno od mesta Doneck. Ruske sile trenutno po navedbah nemške tiskovne agencije dpa zasedajo okoli petino ozemlja Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!