Rusijo stresel potres z magnitudo 7, nato izbruhnil še vulkan

Svet 18. Avg 202417:19 2 komentarja
Vulkan Šiveluč
Vulkan Šiveluč (Foto: Institute of Volcanology and Seismology/Russian Academy of Sciences)

Po tem ko je Rusijo stresel potres z magnitudo 7 po Richterjevi lestvici, je izbruhnil eden najaktivnejših ruskih vulkanov Šiveluč. Pepel se iz vulkana dviga kar osem kilometrov v zrak.

Vzhodno obalo Rusije je stresel potres z magnitudo 7 po Richterjevi lestvici, kmalu zatem pa je izbruhnil še vulkan Šiveluč.

Ta je od obalnega mesta Petropavlovsk-Kamčatski, kjer živi več kot 150.000 prebivalcev, oddaljen 450 kilometrov in spada v vzhodno rusko regijo Kamčatka. Po poročanju CNN vulkan bruha pepel več kilometrov v zrak. “Ocene so, da se pepel dviga kar osem kilometrov proti nebu”, poroča TASS, kjer so dodali, da je vulkan bruhnil curek lave.

Po podatkih skupine za odzivanje na vulkanski izbruh na Kamčatki (KVERT) so letala zaradi velike količine pepela v ozračju dobila rdeče opozorilo, ki zahteva najvišjo stopnjo pripravljenosti.

Po podatkih ameriške geološke službe je bil epicenter potresa približno 90 kilometrov stran od najbližjega mesta Petropavlovsk-Kamčatski, epicenter pa je bil na globini 29 kilometrov. V omenjenem mestu so čutili močno tresenje, poroča SkyNews. Po poročanju TASS potres ni povzročil “večje škode”, vseeno pa oblasti zdaj pregledujejo stavbe. Posebno pozornost posvečajo “socialnim stanovanjem oziroma objektom”. Poročil o žrtvah ni.

V zadnjih 10.000 letih je Šiveluč izbruhnil približno 60-krat, zadnji večji izbruh pa je bil leta 2007.

Vulkan Šiveluč
Posledice izbruha leta 2023. (Foto PROFIMEDIA)

Ameriški sistem za opozarjanje pred cunamiji je po poročanju CNN opozoril, da so zaradi potresa možni nevarni valovi oziroma cunami v radiju 300 kilometrov od epicentra. TASS pa poroča, da rusko ministrstvo za izredne razmere opozorila pred cunamijem ni izdalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje