Ruska raketa sojuz z ameriškim astronavtom in kozmonavtoma prispela na ISS

Svet 12. Sep 202407:29 2 komentarja
mednarodna vesoljska postaja ISS
Foto: Nasa/AFP/PROFIMEDIA

Rusko vesoljsko plovilo sojuz z mešano ameriško-rusko posadko je v sredo zvečer prispelo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Videoposnetek, ki ga je predvajala ameriška vesoljska agencija Nasa, prikazuje dva ruska kozmonavta in enega ameriškega astronavta, ki jih je toplo pozdravila trenutna posadka na ISS.

Sojuz MS-26 je po izstrelitvi z ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v sredo po načrtih vstopil v orbito in kasneje prav tako varno pristal ob ISS. Na krovu so bili astronavt Nase Don Pettit ter kozmonavta Aleksej Ovčinin in Ivan Wagner.

Sojuz je na ISS pripeljal tudi približno 130 kilogramov tovora, vključno z opremo za poskuse in osebnimi stvarmi astronavtov. Kapsula naj bi v vesolju ostala 202 dneva.

ZDA in Rusija kljub zaostrenim političnim odnosom še naprej sodelujeta na področju vesoljskih raziskav. Američani še naprej uporabljajo sojuz za pot na ISS, za kar uporabljajo tudi rakete zasebnega podjetja Space-X.

Astonavta Sunita Williams in Butch Wilmore sta junija na ISS poletela z boeingovo raketo starliner, ki pa je utrpelo okvaro in sta obtičala na ISS. Namesto predvidenega tedna dni bosta na ISS ostala vsaj do februarja 2025, ko naj bi ju vrnili na Zemljo z raketo podjetja Space-X, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje