Ruska vojska napreduje: zavzela novo naselje, približuje se pomembnemu mestu

Svet 19. Avg 202415:18 > 17:02 6 komentarjev
Ruski vojaki
Ruski vojaki (Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA)

Ruska vojska je zasedla kraj Zalizne v ukrajinski regiji Doneck, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ruske sile se približujejo tudi strateško pomembnemu Pokrovsku.

Ruske sile napredujejo. Danes je obrambno ministrstvo v Moskvi sporočilo, da je njihova vojska zavzela kraj Zalizne v Donecku. Gre za enega največjih krajev, ki so jih ruske sile zavzele v zadnjih tednih. Pred začetkom ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 je v njem živelo okoli 5.000 ljudi.

Rusija sicer že več tednov stopnjuje pritisk na vzhodu Ukrajine in poroča o napredovanju svojih sil. Nedavno so ruske sile po navedbah Moskve zavzele tudi vas Sviridonivka, ki leži približno 15 kilometrov od mesta Pokrovsk v regiji Doneck.

Guverner regije Doneck Vadim Filaškin je medtem danes odredil evakuacijo otrok in njihovih staršev iz Pokrovska in približno ducata okoliških vasi. Odločitev je označil za nujno in neizogibno ter dodal, da na območju, za katero je odredil evakuacijo, živi več kot 53.000 ljudi, od tega skoraj 4.000 otrok.

Pokrovsk je strateško pomembno mesto, ki leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

Kijev medtem napada rusko energetsko infrastrukturo

Medtem ko Rusija poroča o napredovanju na vzhodni fronti, Kijev izvaja napade na rusko energetsko infrastrukturo na ruskem ozemlju ob meji z Ukrajino. V enem takih na skladišče goriva v mestu Proletarsk v ruski regiji Rostov v nedeljo zjutraj je izbruhnil požar.

Pri gašenju v naftnem obratu, ki ga je zadel ukrajinski dron, je bilo poškodovanih 41 gasilcev, je na Telegramu danes sporočil guverner Rostova Vasilij Golubev. Dodal je, da gasilci nadaljujejo gašenje požara.

Oblasti v Proletarsku so spričo razsežnosti požara danes razglasile izredne razmere in poklicale dodatne zdravnike za pomoč pri zdravljenju poškodovanih, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje