Ruska vojska spet napreduje: zavzela naj bi še dve vasi na vzhodu Ukrajine

Svet 27. Maj 202414:58 > 21:18 11 komentarjev
Vojna v Ukrajini
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ruske sile so zavzele dve vasi v vzhodni Ukrajini, s čimer nadaljujejo prodor na dveh delih fronte, kjer je ukrajinska vojska pod velikim pritiskom. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je medtem pozval k premisleku o omejevanju Ukrajine pri uporabi zahodnega orožja, Španija pa je po drugi strani Ukrajini obljubila milijardo evrov vojaške pomoči.

Rusija je danes sporočila, da so njene sile zavzele še dve vasi v vzhodni Ukrajini, s tem vse bolj pritiska na Ukrajino.

Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi so zavzeli vas Netailove v Donecku in Ivanovka v harkovski regiji. Poročajo tudi o žrtvah ukrajinskega napada z droni.

Rusko ministrstvo za obrambo je v rednem dnevnem poročilu objavilo, da so ruske sile “osvobodile” vas Netailove v regiji Doneck na vzhodu in Ivanovka v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine. Gre za zadnjega v nizu uspehov ruske vojske pri zasedbi ukrajinskega ozemlja v minulih tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je pred več kot dvema tednoma začela nov obsežen kopenski napad na regijo Harkov, čeprav se zadnje poročilo o novem zavzetju ozemlja delno nanaša na del frontne črte, ki je bolj vzhodno in kjer že mesece potekajo boji.

Ukrajina je na območje poslala okrepitve, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da bi lahko šlo za prvi val ruske poletne ofenzive, navaja AFP. Ukrajinska vojska se sicer sooča s pomanjkanjem vojakov in streliva ter z zamudami pri dostavi vojaške pomoči z Zahoda. Ruske regionalne oblasti so medtem sporočile, da je bila v današnjem ukrajinskem napadu z dronom na bencinsko črpalko v regiji Orjol blizu ukrajinske meje ubita ena oseba, tri pa ranjene.

Po besedah guvernerja Orjola Andreja Kličkova je dron davi padel na območje bencinske črpalke v mestu Livni in ubil voznika gasilskega vozila. Po prihodu reševalnih vozil je sledil še drugi napad z dronom.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ponoči onesposobilo več kot deset ukrajinskih dronov, vključno s šestimi nad Orjolom.

Ukrajina je v zadnjih mesecih okrepila napade na obmejna območja v Rusiji, zlasti na energetske objekte. Kijev je zatrdil, da želi iz maščevanja za številna bombardiranja na ukrajinskih tleh prenesti boje na rusko ozemlje.

Stoltenberg pozval k premisleku o omejevanju Ukrajine pri uporabi zahodnega orožja

Zahodne zaveznice bi morale ponovno razmisliti o omejitvah, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega orožja za napade na Rusijo, je danes v Sofiji dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Po njegovi oceni namreč te omejitve ukrajinskim silam vežejo roke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prišel je čas, da razmislimo, ali bi bilo prav odpraviti nekatere omejitve, saj zdaj vidimo, da sta zlasti na območju Harkova frontna in mejna črta bolj ali manj enaki,” je na pomladni Natovi skupščini v Bolgariji dejal prvi mož severnoatlantskega zavezništva. Poudaril je, da samoobramba vključuje tudi pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji.

Ocenil je, da če Ukrajina ne more napadati ciljev na ozemlju Rusije, to Ukrajincem “eno roko zveže na hrbtu” in jim zelo otežuje obrambo. Omenil je, da so nekatere zaveznice omejitve sicer že odpravile, a podrobnosti ni podal.

Ob tem je Stoltenberg navedel, da skoraj 99 odstotkov vojaške pomoči za Ukrajino prihaja iz članic Nata, zahvaljujoč tej podpori pa je Ukrajina osvobodila že 50 odstotkov ozemlja, ki ga je ob začetku invazije februarja 2022 zasedla ruska vojska, na spletni strani poroča bolgarska tiskovna agencija BTA.

Da se lahko Ukrajina sama odloči, kako bo uporabila ameriško orožje, je med obiskom v Kijevu sredi meseca dejal državni sekretar ZDA Antony Blinken. Po njegovih besedah tega Washington doslej sicer ni spodbujal, vendar pa je odločitev o načinu vodenja vojne v rokah Kijeva. Pred tem je podobno misel med obiskom v Kijevu izrazil tudi britanski zunanji minister David Cameron, ki je izjavil, da London nima zadržkov do ukrajinskih napadov na cilje na ozemlju Rusije.

Natova parlamentarna skupščina (PS Nato) je sicer danes sprejela deklaracijo, s katero obljublja nadaljnjo podporo Ukrajini do končne zmage v vojni proti Rusiji.

Španija ob obisku Zelenskega obljubila milijardo evrov vojaške pomoči

Španija in Ukrajina sta danes ob obisku Zelenskega v Madridu podpisali dvostranski varnostni sporazum, ki vključuje zavezo o milijardi evrov vredni vojaški pomoči Kijevu za leto 2024, je sporočil španski premier Pedro Sanchez. Vojaška pomoč bo Ukrajini omogočila, da okrepi svoje obrambne zmogljivosti pred rusko ofenzivo ter zaščiti civiliste, mesta in infrastrukturo, je dejal.

Zagotovil je špansko podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji in dodal, da bo Madrid Kijevu dostavil predvsem nove tanke leopard, po poročanju španskih medijev pa tudi sisteme patriot. Zelenski pa je zaveznike pozval, naj prisilijo Rusijo v mir z vsemi sredstvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje