Ruska vojska znova obstreljevala mesto Pokrovsk, umrl najmanj en človek

Svet 15. Sep 202414:16 1 komentar
Ruska vojska obstreljevala mesto Pokrovsk
Foto: Patryk Jaracz/ Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Ruska vojska je danes obstreljevala mesto Pokrovsk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, so sporočile tamkajšnje oblasti. Rusi naj bi se Pokrovsku, ki velja za eno ključnih oporišč ukrajinskih sil na tem območju v regiji Doneck, približali na manj kot deset kilometrov.

“Sovražnik je s topniškim izstrelkom zadel stavbo v bližini bencinske črpalke,” so lokalne oblasti v mestu Pokrovsk davi sporočile na omrežju Telegramu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekaj ur kasneje je sledil še en napad, v katerem je bila ubita najmanj ena oseba.

Ruska vojska, ki na vzhodu Ukrajine postopoma napreduje in je v zadnjih tednih zavzela več vasi, se je mestu Pokrovsk po navedbah vojaških opazovalcev približala na manj kot deset kilometrov. Oblasti v Pokrovsku so v zadnjih dneh poročale o več ruskih napadih, ki so poškodovali dva mostova v mestu, ter o težavah pri oskrbi z vodo in električno energijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek priznal, da je situacija na vzhodu države “zelo težka”, danes pa je na omrežju X sporočil, da je ruska vojska samo ta teden nad Ukrajino skupno izstrelila približno 30 različnih raket, več kot 800 vodenih zračnih bomb in skoraj 300 brezpilotnih letalnikov. “Ukrajina potrebuje močno podporo naših partnerjev. Vse, kar bo Rusijo prisililo, da konča to vojno,” je še zapisal.

Poljska predlaga ukinitev pomoči za boj sposobnim Ukrajincem

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je podprl zamisel o ukinitvi izplačil socialne pomoči za ukrajinske moške, ki so v primerni starosti in sposobni za boj. S tem bi lahko po njegovem Ukrajince spodbudili, da se vrnejo v domovino in se pridružijo boju proti ruski agresiji. “Ne bi smeli ponujati finančnih spodbud za izogibanje pozivom v vojsko,” je na novinarski konferenci v petek dejal Sikorski.

Številni Ukrajinci so namreč pobegnili iz države, da bi se izognili vpoklicu v vojsko, čeprav so oblasti v Kijevu kmalu po začetku ruske invazije leta 2022 večini moškim uradno prepovedale, da bi zapustili Ukrajino. Ukrajinske oblasti si medtem prizadevajo, da bi popolnile zdesetkane vrste svoje vojske, med drugim tudi z vabili izseljencem, da se vrnejo v Ukrajino.

Novi ukrajinski zunanji minister Andrij Sibiha je dejal, da bi lahko podprl idejo poljskega kolega, vendar da so za to potrebni “ustrezni pogoji”. Dodal je, da je v tujini približno milijon Ukrajincev, ki bi jih še lahko vpoklicali v vojsko, od tega 300.000 na Poljskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje