Ruske rešetke niso zlomile njegovega novinarskega duha: čaka intervju s Putinom

Svet 03. Avg 202409:22 3 komentarji
Evan Gershkovich
Foto: PROFIMEDIA

Wall Street Journal je opisal grozljivo preizkušnjo njihovega novinarja Evana Gershkovicha, ki so ga v Rusiji aretirali, pridržali, obsodili in zaprli, zdaj pa je naposled le doma. A niti ruske rešetke in krivična obsodba nista strla njegovega novinarskega duha. Gershkovich je imel namreč pred odhodom iz zapora še eno prošnjo za Putina: prosil ga je za intervju.

Ko so v uredništvu časopisa Wall Street Journal izvedeli, da je njihov novinar Evan Gershkovich na poti domov, je bilo med novinarji tega časopisa, ki so si 16 mesecev prizadevali za njegovo izpustitev iz ruskega zapora, čutiti neizmerno navdušenje. Eden izmed zaposlenih je za CNN povedal, da v ozračju prevladovalo veliko olajšanja. Dolga nočna mora se je končala.

“To je vesel dan za vse nas,” je povedala odgovorna urednica Emma Tucker. V newyorški redakciji je nazdravila Gershkovichu in vsem, ki so pomagali pri njegovi izpustitvi.

Gershkovich je bil 491 dni neupravičeno pridržan v Rusiji. 32-letnega novinarja so aretirali marca lani, ko je poročal iz ruskega mesta Jekaterinburg. Zaprli so ga v zloglasni zapor Lefortovo zunaj Moskve. Prejšnji mesec so ga zaradi vohunjenja obsodili na 16 let v kazenski koloniji.

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich ob vrnitvi domov (Foto: Kevin Mohatt/REUTERS)

V času, ko je bil najprej v priporu, nato pa v zaporu, so se v Rusiji razmere za novinarje in zagovornike človekovih pravic še poslabšale. Vodja opozicije Aleksej Navalni je umrl v zaporu, neupravičeno pa je bila pridržana tudi rusko-ameriška novinarka Radia Svobodna Evropa Alsu Kurmaševa.

Kljub vsemu pa Gershkovichevi sodelavci v domovini niso izgubili upanja in so skrbeli, da je njegova zgodba ostala v zavesti javnosti. Nenehno so poročali o njegovem primeru in bralcem jasno pokazali, da je bil pridržan neupravičeno. Novinarji in drugi zaposleni so organizirali kampanje na socialnih omrežjih in vrsto drugih akcij, da Amerika in svet nanj ne bi pozabila.

Ob prvi obletnici pridržanja Evana Gershkovicha je Wall Street Journal na prvi strani tiskane izdaje jasno pokazal svoje stališče. Tukaj bi morala biti njegova zgodba, je pisalo ob tem pa je na naslovnici zeval velik prazen prostor.

Evan Gershkovich, Wall Street Journal
Foto: PROFIMEDIA

V zakulisju pa je časopis sodeloval s predsednikom ZDA Joejem Bidenom in njegovo administracijo pri prizadevanjih za vrnitev sodelavca. V četrtek so se njihova prizadevanja končno obrestovala tako, kot so upali. Gershkovicha in 23 drugih zapornikov so izmenjali v največji ter najbolj zapleteni izmenjavi zapornikov med ZDA in Rusijo po hladni vojni.

Izvršni direktor družbe News Corporation, ki je lastnik časopisa Wall Street Journal, Robert Thomson se je ameriški vladi zahvalil za njena prizadevanja. Dodal je, da sta Rupert in Lachlan Murdoch nadzorujeta podjetje, “še posebej zadovoljna”, da se bo Gershkovich lahko ponovno srečal s svojci.

Odgovorna urednica Tucker pa se je v pismu bralcem zahvalil Bidenu, ker si je “vztrajno in odločno prizadeval, da bi Evana Gershkovicha vrnili domov, namesto da bi ga poslali v rusko delovno taborišče zaradi zločina, ki ga ni zagrešil”. “Hvaležni smo tudi drugim vladam, ki so pomagale končati Evanovo nočno moro,” je še zapisala.

Evan Gershkovich
Stavba News Corporation ob izpustitvi Evana Gershkovicha (Foto: PROFIMEDIA)

Tucker in izdajatelj časopisa Almar Latour sta ostro kritizirala ruskega predsednika Vladimirja Putina. “Najostreje obsojamo Putinov režim, ki je Gershkovicha neupravičeno zaprl za 491 dni na podlagi lažnih obtožb in lažnega sojenja kot del vsesplošnega napada na svobodni tisk ter resnico,” sta povedala. “Na žalost je v Rusiji in po svetu še vedno neupravičeno zaprtih veliko novinarjev.”

Kljub vsemu pa Gershkovich ni izgubil svojega novinarskega duha. Časopis je v 8.000 besedah opisal novinarjevo grozljivo preizkušnjo in vztrajna prizadevanja, da bi ga vrnili domov. Razkrili so tudi, da je imel Gershkovich pred odhodom iz pripora še eno prošnjo za Putina: prosil ga je za intervju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje