Ruske sile znova napredujejo: padlo še eno ukrajinsko mesto

Svet 20. Avg 202415:06 7 komentarjev
Ruski vojak strelja s topom
Foto: Sputnik/PROFIMEDIA

V ukrajinski regiji Doneck so ruske sile znova napredovale in zasedle še eno manjše mesto. Prav tako so nadaljevale napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na več ukrajinskih regij. Ukrajinski poslanci so medtem izglasovali prepoved z Rusijo povezane pravoslavne cerkve.

Ruska vojska je danes sporočila, da je zavzela kraj Nju Jork, eno od pomembnih logističnih vozlišč v ukrajinski regiji Doneck. Mestece, ki je imelo pred začetkom ruske invazije okoli 10.000 prebivalcev, je bilo sicer v zadnjih mesecih večkrat tarča ruskih napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva z zavzetjem Nju Jorka stopnjuje pritisk na vzhodu Ukrajine, od koder že več tednov poroča o napredovanju svojih sil. Nedavno so ruske sile zavzele vas Sviridonivka in kraj Zalizne v Donecku.

Ruske sile so ob tem ponoči napadle ukrajinske regije Kijev, Herson, Vinica, Sumi, Dnipropetrovsk, Mikolajiv, Kirovograd, Hmeljnicki in Černigiv s 26 droni in petimi raketami, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Zračna obramba je sestrelila 25 dronov in tri rakete. Tarča ruskih napadov je bila tudi regija Ternopil, kjer je bil po navedbah lokalnih oblasti poškodovan industrijski objekt. Izbruhnil je tudi požar, ki ga gasilcem še ni uspelo pogasiti. Napad sicer ni terjal smrtnih žrtev.

Gašenje požara po zračnem napadu na regijo Ternopil
Gašenje požara po zračnem napadu na regijo Ternopil (Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/ REUTERS)

Ukrajinski poslanci izglasovali prepoved z Rusijo povezane pravoslavne cerkve

Ukrajinski poslanci so medtem danes izglasovali predlog zakona, ki prepoveduje delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo, vključno z ukrajinsko pravoslavno cerkvijo moskovskega patriarhata. Preden bo zakon stopil v veljavo, ga mora podpisati še ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je danes na družbenih omrežjih pozdravil sprejetje predloga.

“Glede na to, da je ruska pravoslavna cerkev ideološko nadaljevanje režima države agresorke, sokriva pri vojnih zločinih, storjenih v imenu Ruske federacije, in ideologije ‘ruskega sveta’, so dejavnosti ruske pravoslavne cerkve v Ukrajini prepovedane,” piše v predlogu zakona, ki ga navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Potrditev predloga zakona je pozdravil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. “V Ukrajini ne bo moskovske cerkve,” je zapisal na Telegramu. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je bila do predloga kritična. Opozorila je, da Kijev z njim poskuša uničiti pravo pravoslavno vero. Kasneje se na potrditev predloga zakona odzvala tudi ruska pravoslavna cerkev. Njen tiskovni predstavnik Vladimir Legojda je na Telegramu zapisal, da gre za nezakonito dejanje in eno najhujših kršitev načel svobode vesti in človekovih pravic.

Z Rusijo povezana ukrajinska pravoslavna cerkev je že leta 2022 pretrgala vezi z rusko pravoslavno cerkvijo, a jo ukrajinski poslanci obtožujejo, da kljub invaziji sodeluje z ruskimi duhovniki. V Ukrajini sicer deluje tudi pravoslavna cerkev Ukrajine, ki je leta 2019 postala neodvisna od moskovskega patriarhata.

Rusija zaradi medijskega poročanja iz Kurska na pogovor poklicala ameriško diplomatko

Zunanje ministrstvo v Moskvi je sporočilo, da je poklicalo na pogovor namestnico vodje misije ameriškega veleposlaništva v Moskvi Stephanie Holmes, da bi “izrazilo oster protest v zvezi s provokativnimi dejanji ameriških novinarjev, ki so nezakonito vstopili v regijo Kursk”. Ministrstvo pri tem ni objavilo imen medijev, je pa navedlo, da načrtuje “potrebna preiskovalna dejanja, da bi jih (novinarje) privedlo pred sodišče”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več ameriških medijev je v zadnjih dneh objavilo poročila iz Sudže, osrednjega mesta v regiji Kursk, ki so ga ukrajinske enote zavzele v okviru vdora na rusko ozemlje pred dvema tednoma. Rusija je bila v preteklih dneh kritična do nekaterih zahodnih medijev zaradi njihovega poročanja z območja pod ukrajinskim nadzorom.

Prejšnji teden so na pogovor poklicali italijansko veleposlanico v Moskvi, potem ko naj bi novinarska ekipa italijanske javne televizije RAI “nezakonito vstopila v Rusijo in poročala o ukrajinskem terorističnem napadu na Kursk”. Ruska varnostna služba FSB je proti dvema novinarjema uvedla kazensko preiskavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje