Ruski fizik zaradi izdaje državne skrivnosti za 15 let v kazensko kolonijo

Svet 03. Sep 202414:08 0 komentarjev
Kremelj
Foto: PROFIMEDIA

Ruskega fizika Aleksandra Šipljuka je moskovsko sodišče spoznalo za krivega v dveh primerih izdaje državnih skrivnosti in ga obsodilo na 15 let zapora v kazenski koloniji. Šipljuk, ki krivde ne priznava, naj bi predstavnikom tujih držav predajal informacije o ruskem programu hipersoničnih raket.

Sodišče v Moskvi je leta 2022 pridržanega fizika Aleksandra Šipljuka po sojenju za zaprtimi vrati danes zaradi izdaje državnih skrivnosti obsodilo na 15 let zapora v kazenski koloniji.

57-letnega Šipljuka, ki krivde ne priznava, je moskovsko sodišče spoznalo za krivega v dveh primerih izdaje državnih skrivnosti, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Šipljuka naj bi bremenili predaje informacij o ruskem programu hipersoničnih raket predstavnikom tujih držav, poročanje ruskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Uglednega znanstvenika in direktorja Inštituta za teoretično in uporabno mehaniko v Novosibirsku so aretirali avgusta leta 2022 in ga nato namestili v moskovski zapor Lefortovo.

Njegovega kolega z inštituta, 77-letnega Anatolija Maslova, ki so ga prav tako pridržali leta 2022, so maja že obsodili na 14-letno kazen na podlagi enakih obtožb izdaje državnih skrivnosti. Po navedbah ruskih medijev je bil obtožen, da je nemški obveščevalni službi posredoval zaupne podatke, povezane s programom hipersoničnih raket.

Gre za zadnjo v vrsti obsodb ruskih znanstvenikov na podlagi tovrstnih obtožb, poročajo tuje agencije. Odkar je ruska vojska leta 2022 začela vojno v Ukrajini, so bili pridržani najmanj trije ruski znanstveniki, ki so delovali v Novosibirsku. Poleg Šipljuka in Maslova so prijeli tudi Dmitrija Kolkerja, ki je kmalu po tem zaradi hude bolezni umrl, in Valerija Zvegniceva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rakete kinžal predstavil leta 2018. Dosežejo lahko desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izredno težko prestreže.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!