Ruski hekerski Vulkan: nov kamenček v mozaiku Putinove kibernetske vojne

Digitalno 01. Apr 202317:03 3 komentarji
Facebook, podatkovni center, računalnik, računalniški center
PROFIMEDIA

Dokumenti žvižgača so ponudili nov vpogled v rusko kibernetsko vojskovanje. Zasebno moskovsko računalniško podjetje Vulkan naj bi za obveščevalne službe razvilo več orodij za nadzor in iskanje ranljivosti kritične infrastrukture, nekateri nekdanji zaposleni pa danes delajo za velika zahodna podjetja.

Kmalu po lanskoletnem ruskem napadu na Ukrajino je nemški časnik Süddeutsche Zeitung od neimenovanega vira pridobil več kot 5 tisoč strani dokumentov, ki se nanašajo na delovanje malo znanega ruskega podjetja za informacijske tehnologije Vulkan s sedežem v nevpadljivi poslovni stavbi v Moskvi. K analizi pridobljenih dokumentov je povabil tudi nekatere druge medijske hiše, ki so ta teden objavile vrsto člankov z ugotovitvami.

Dokumenti se nanašajo na obdobje med letoma 2016 in 2021, razkrivajo pa tesno sodelovanje podjetja Vulkan z ruskimi obveščevalnimi službami. Zanje naj bi uslužbenci podjetja, kot kažejo dokumenti, izdelali več orodij za nadzor nad spletno komunikacijo in prenosom podatkov, pa tudi orodja za iskanje ranljivosti, ki bi lahko omogočila infiltracijo v omrežja kritične infrastrukture v “sovražnih državah”.

Iz dokumentov prav tako izhaja, da naj bi podjetje Vulkan hekersko enoto ruske obveščevalne službe GRU, bolj znano pod kodnim imenom Sandworm, oskrbovalo z orodji, ki jih potrebujejo za hekerske napade. Sadworm sicer velja za najnevarnejšo skupino hekerjev na svetu, ki naj bi bila po ugotovitvah zahodnih strokovnjakov za kibernetsko varnost v ozadju večine najodmevnejših hekerskih napadov v zadnjem desetletju.

Pet zahodnih obveščevalnih služb je potrdilo pristnost dokumentov, podjetje Vulkan in Kremelj pa vsebine dokumentov nista želela komentirati.

Kabli kibernetika
Denis Sadiković/N1

Nekdanje uslužbence podjetja Vulkan, katerih imena so razkrili žvižgačevi dokumenti, so sicer novinarji izsledili v več velikih zahodnih podjetjih. Med drugim so delali za nemški Siemens, pa tudi za ponudnika spletnih hotelskih rezervacij Trivago in Booking.

Novinarji časnika Der Spiegel so še enega nekdanjega uslužbenca Vulkana, 35-letnega Sergeja N., izsledili v Dublinu, kjer dela za podjetje Amazon Web Services, hčerinsko družbo tehnološkega giganta Amazon, ki nudi spletne storitve tudi številnim drugim velikim korporacijam in tudi državnim službam, vključno z ameriško mornarico.

Ko so pozvonili na njegovem naslovu in ga prosili za pogovor o njegovem delu pri podjetju Vulkan, jim je seveda pred nosom zaprl vrata. Podobne izkušnje so imeli tudi novinarji drugih medijskih hiš, ki so raziskovali “Vulkanske dokumente”.

Do ruske invazije na Ukrajino leta 2022 so se sicer uslužbenci podjetja Vulkan brez težav udeleževali konferenc o IT-tehnologiji in kibernetski varnosti po svetu, še poročajo mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (3)

Prikaži vse komentarje