Rusom naj bi na bojišču v Ukrajini pomagali tudi Severni Korejci

Svet 11. Okt 202410:26 5 komentarjev
vladimir Putin in Kim Jong Un
Foto: Alexander Zemlianichenko/REUTERS

Ukrajinski in južnokorejski uradniki sporočajo, da je bilo na novozasedenih območjih Rusije ubitih več Severnih Korejcev. Za zdaj ni znano, ali so bili to inženirji, ki naj bi Rusiji pomagali pri napadih z balističnimi raketami na Ukrajino.

Visoki uradniki v Kijevu in Seulu so sporočili, da pri ruskih napadih z balističnimi raketami na Ukrajino pomaga tudi več deset severnokorejskih vojaških inženirjev. Tiste, ki so delovali na novozasedenih območjih Rusije, so že ubili, poroča britanski Guardian. Za zdaj ni jasno, ali je šlo za omenjene inženirje ali pripadnike drugih sil.

V sredo je ukrajinska vojska po lastnih navedbah poleg tega v napadu na skladišče v Brjansku uničila tudi severnokorejsko strelivo.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ob lanskem obisku Rusije s tamkajšnjim predsednikom Vladimirjem Putinom podpisal tajni orožarski sporazum, prav pošiljke Pjongjanga pa so bile po poročanju Guardiana ključne za ruske napredke v vojni. Šele konec poletja je postalo jasno, da sporazum ni vključeval le dobave orožja, temveč tudi vojaške sile.

Čeprav je pomoč Severne Koreje Rusiji dobrodošla, pa je po besedah profesorja Lim Eul Čula korist obojestranska. Za severnokorejske sile je namreč ključno, da se naučijo ravnati s svojim orožjem in pridobijo bojne izkušnje. Severna Koreja naj bi po navedbah ukrajinskih virov Rusiji zagotovila približno polovico streliva večjega kalibra. Moskva in Pjongjang izmenjavo oziroma prodajo orožja sicer zanikata.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje