S severa Afrike prihaja vroč zrak: na Hrvaškem temperature tudi do 40 stopinj

Svet 09. Avg 202409:41 0 komentarjev
Vročinski val
Foto: Milos Vujinovic/Bobo

Slovenijo bo v naslednjih dneh zajel nov vročinski val, ko naj bi se temperature ponekod dvignile do 38 stopinj Celzija. Še nekoliko višje temperature pričakujejo na Hrvaškem, kjer bi se lahko živo srebro povzpelo tudi do 40 stopinj Celzija.

Konec tedna bo Slovenijo znova zajel vročinski val. Začel se bo na Primorskem, nato pa v nekaj dneh zajel celotno Slovenijo. Najbolj vroče bo v začetku naslednjega tedna, ko se bodo temperature ponekod dvignile do 38 stopinj Celzija.

“Na Primorskem se bo lahko ozračje segrelo tudi do 38 stopinj Celzija, drugod po državi bo do 35 stopinj,” je za N1 povedal meteorolog na agenciji za okolje Brane Gregorčič. Pojasnil je, da je za zdaj še težko napovedati, kateri dan med ponedeljkom in sredo bo najbolj vroč. “Absolutnih vročinskih rekordov ne pričakujemo, ampak bo vroče,” je dodal.

Zaradi vročega zraka, ki nad Sredozemsko morje priteka s severa Afrike, visoke temperature pričakujejo tudi na Hrvaškem, poroča N1 Zagreb.

Ponekod do 40 stopinj Celzija

Že danes bo predvsem v Liki in Gorskem kotarju sončno in toplo s šibko oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija. Podobno bo tudi jutri, ko bo povišan UV-indeks.

Tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem vrhunec vročine pričakujejo v začetku naslednjega tedna, ko naj bi bilo v nekaterih delih tudi 40 stopinj Celzija.

Druga polovica tedna bo zaradi vdora vlažnega zraka nestabilna, pojavljajo se lahko tudi močnejše nevihte. Šele ob koncu tedna se bodo temperature nekoliko spustile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!