Ne podcenjujte spanja, potrebujete ga vsaj sedem ur na noč

Magazin 25. Feb 202305:55
spanje
PROFIMEDIA

Upoštevanje petih dobrih spalnih navad podaljša pričakovano življenjsko dobo moških za skoraj pet let, žensk pa za skoraj dve leti in pol.

“Če ljudje upoštevajo idealna vedenja v zvezi s spanjem, obstaja večja verjetnost, da bodo živeli dlje,” je dejal soavtor študije dr. Frank Qian, klinični sodelavec na Medicinski fakulteti Harvard in zdravnik internist v zdravstvenem centru Beth Israel Deaconess v Bostonu.

“Če lahko izboljšamo spanje na splošno, pri čemer je prepoznavanje motenj spanja še posebej pomembno, bomo morda lahko preprečili vsaj del prezgodnje smrti,” je povedal Qian.

Poskrbite, da boste vsako noč spali sedem do osem ur. Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je to za mnoge težko: eden od treh Američanov trpi za pomanjkanjem spanja.

Vendar morate storiti več kot le dlje ležati v postelji. Pogosteje morate namreč spati neprekinjeno in mirno. To pomeni, da se ponoči ne zbujate ali nimate težav s spanjem več kot dvakrat na teden. Prav tako se morate vsaj pet dni na teden počutiti spočiti, ko se zbudite. In končno, za doseganje zdravega spanca ne smete uporabljati uspaval.

“Ne govorimo le o kakovosti in količini spanja, ampak tudi o rednosti, o tem, da se noč za nočjo enako dobro naspite,” je dejal specialist za spanje dr. Raj Dasgupta, izredni profesor klinične medicine na Keck School of Medicine Univerze Južne Kalifornije. V študiji ni sodeloval.

“Nedavne študije so pokazale, da sta neredno razporejanje in trajanje spanja povezana s presnovnimi motnjami in večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja,” je dejal. “Spodbujanje vzdrževanja rednega urnika spanja z doslednim trajanjem spanja je lahko pomemben del priporočil o življenjskem slogu za preprečevanje bolezni srca.”

Razlika med moškimi in ženskami

V predhodni študiji, ki je bila v četrtek predstavljena na letnem srečanju American College of Cardiology, so bili analizirani podatki več kot 172.000 ljudi, ki so med letoma 2013 in 2018 odgovarjali na vprašalnike o spanju v okviru nacionalne ankete o zdravju. Letno raziskavo izvajata ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) in Nacionalni center za zdravstveno statistiko.

Vsaki od petih zdravih spalnih navad – zlahka zaspati, nemoten spanec, spati sedem do osem ur, se zbuditi spočit in opustiti uspavala – je bila dodeljena številka. Ljudje so bili ocenjeni na podlagi tega, koliko od teh petih navad so imeli.

Približno štiri leta pozneje so raziskovalci te rezultate primerjali z zapisi nacionalnega indeksa smrtnosti, da bi ugotovili, ali so njihove spalne navade prispevale k zgodnji smrti zaradi določenih bolezni ali kateregakoli drugega vzroka.

Ekipa je nato upoštevala druge možne vzroke za večje tveganje za smrt, kot so uživanje alkohola, nižji socialno-ekonomski status in kronične bolezni.

“V primerjavi s posamezniki, ki so imeli od nič do enega ugodnega dejavnika spanja, so imeli tisti, ki so imeli vseh pet dejavnikov, 30 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi kateregakoli razloga, 21 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi bolezni srca in ožilja, 19 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi raka, in 40 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi drugih razlogov razen bolezni srca ali raka,” je navedeno v izjavi v zvezi s študijo.

Študija je pokazala, da je bila pričakovana življenjska doba moških, ki so upoštevali vseh pet zdravih spalnih navad, za 4,7 leta daljša od tistih, ki niso upoštevali nobenega od petih elementov zdravega spanja ali so upoštevali le enega od njih.

Vpliv zdravih spalnih navad je bil pri ženskah veliko manjši: tiste, ki so upoštevale vseh pet spalnih navad, so živele 2,4 leta dlje v primerjavi s tistimi, ki niso upoštevale nobene ali so upoštevale le eno.

“To je bil zame zanimiv del študije in upam, da bomo z nadaljnjimi raziskavami našli odgovor, zakaj je tako,” je dejal Dasgupta. Dodal je, da bi lahko bil eden od morebitnih razlogov za to razliko med spoloma težava pri ocenjevanju žensk zaradi obstruktivne apneje v spanju, potencialno smrtno nevarnega stanja, pri katerem se dihanje ustavi vsakih nekaj minut. Čim hujša je apneja, tem večje je tveganje za koronarno bolezen, srčne napade, srčno popuščanje in možgansko kap.

“Ženske z obstruktivno apnejo med spanjem so pogosto premalo diagnosticirane ali napačno diagnosticirane, ker morda nimajo klasičnih simptomov, ki jih vidimo pri ocenjevanju moških,” je dejal Dasgupta. “Morda moramo postavljati drugačna vprašanja ali preverjati drugačne parametre ali pa nam manjka nekaj drugega”.

Dobra higiena spanja

Ali bi bila vaša ocena nižja od pet? Ne skrbite – dobra novica je, da lahko svoje možgane zlahka usposobite za boljši spanec z upoštevanjem tako imenovane “higiene spanja”. Pomembno je, da večino noči hodite spat ob isti uri in zjutraj vstanete ob isti uri – tudi med vikendi in prazniki.

Poskrbite, da bo vaše okolje za spanje optimalno – hladnejše in temnejše je boljše – in preprečite hrup ali poskusite uporabiti zvočni aparat. Izogibajte se alkoholu pred spanjem – morda se vam zdi, da boste lažje zaspali, vendar se bo, ko bodo vaša jetra ob treh zjutraj končala presnovo alkohola, vaše telo prebudilo, pravijo strokovnjaki.

Vsaj eno uro pred spanjem vzpostavite rutino spanja brez modrih luči ali motečih dejavnikov. Poskusite z meditacijo, jogo, tai čijem, toplo kopeljo – vse, kar vas sprošča, je odlično.

Starši in skrbniki se lahko teh navad naučijo in jih prenesejo na svoje otroke ter jim tako zagotovijo boljše možnosti za daljše življenje, je dejal Qian.

“Če lahko ljudje že v mladosti razvijejo dobre spalne navade, da dovolj spijo, da spijo brez prevelikih motenj in da imajo na splošno dobro higieno spanja, lahko to zelo koristi njihovemu splošnemu dolgoročnemu zdravju,” je dejal.

“Tako kot radi rečemo, da za telovadbo ali prenehanje kajenja ni nikoli prepozno, bi pogosteje morali govoriti o spanju in ga ocenjevati.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.