Sabotaža skoraj povzročila letalsko nesrečo: nemški obveščevalci sumijo Rusijo

Svet 14. Okt 202420:30 1 komentar
Letališče v Leipzigu
Letališče v Leipzigu (Foto: PROFIMEDIA)

Vodja nemške obveščevalne službe je razkril, da je julijska eksplozija paketa v skladišču na letališču v Leipzigu skoraj privedla do letalske nesreče. Nemške oblasti domnevajo, da so sabotažo naročile ruske oblasti.

Nemčija se je za las izognila letalski nesreči, potem ko je julija v logističnem skladišču na letališču v Leipzigu eksplodiral paket, je danes povedal vodja nemških notranjih obveščevalcev Thomas Haldenwang.

Julija je v logističnem centru DHL na leipziškem letališču zagorel paket in nato še zabojnik s tovorom. Kot je povedal Haldenwang na današnji javni seji parlamentarnega odbora za nadzor nemških obveščevalnih služb, je le srečno naključje preprečilo, da bi paket zagorel na letalu.

Paket z vžigalno napravo, ki je v Nemčijo prispel iz baltske regije, naj bi se vžgal v logističnem centru, potem ko je let, na katerega je bil namenjen, zamujal, poroča dpa.

“Zaznavamo agresivno delovanje ruskih obveščevalnih služb,” je pojasnil vodja zveznega urada za zaščito ustave (BfV) Haldenwang in dodal, da v Nemčiji tako v kvantitativnem kot kvalitativnem merilu opažajo več vohunjenja in sabotaž s strani ruskih akterjev.

Nemški televizijski postaji ARD in SRW sta septembra že poročali, da sta bili v povezavi z incidentom v Litvi in na Poljskem aretirani dve osebi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje