Samo lani je bilo po svetu ubitih skoraj 200 okoljskih aktivistov

Svet 10. Sep 202409:52 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V letu 2023 je bilo po svetu ubitih 196 okoljskih aktivistov, pri čemer se je zanje kot najbolj nevarna država znova izkazala Kolumbija, ugotavlja danes objavljeno poročilo nevladne organizacije Global Witness. To opozarja tudi na razmere v ZDA, Združenem kraljestvu in EU, kjer se zakonodaja vse bolj uporablja proti aktivistom.

Približno 85 odstotkov smrti okoljevarstvenikov so lani našteli v Južni Ameriki, večino v le štirih državah – Kolumbiji, Braziliji, Hondurasu in Mehiki.

Kar 79 je bilo ubitih v Kolumbiji, kar predstavlja najvišje število, odkar je organizacija leta 2012 začela pripravljati poročilo. Največ umorov so našteli na jugozahodu države, za najmanj polovico pa naj bi bile krive kriminalne združbe.

Poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, izpostavlja še Honduras, kjer so našteli 18 umorov okoljevarstvenikov, kar je največ glede na število prebivalcev.

Aretacija Greenpeace aktivista 5. septembra v Londonu
Aretacija Greenpeace aktivista 5. septembra v Londonu (Foto: PROFIMEDIA)

V EU “drakonska raven nadzora”

V Aziji najbolj nevarna država ostajajo Filipini, kjer je bilo ubitih 17 aktivistov, obenem pa organizacija Global Witness izpostavlja še vse bolj prisoten trend ugrabitev.

V Afriki so našteli le štiri smrti, a opozarjajo, da je do informacij zelo težko priti in je tako število po njihovih ocenah dejansko veliko višje.

Obenem pa nevladna organizacija poudarja, da se vlade in korporacije po svetu za zatiranje okoljskega aktivizma vse bolj poslužujejo zakonodaje. Izpostavlja zakone v ZDA in Veliki Britaniji, ki so omogočili ostrejše kazni za protestnike in aktiviste, medtem ko da so ti v Evropski uniji deležni “drakonskih ravni nadzora”.

Med drugim navajajo primer britanskega aktivista Davida Nixona, ki je štiri tedne preživel za zapahi, ker ni upošteval sodnikove prepovedi, naj se v svoji obrambi ne sklicuje na podnebne spremembe.

Organizacija poziva vlade, naj ukrepajo za zaščito aktivistov. “Aktivisti in njihove skupnosti so nujni v prizadevanjih za preprečitev in popravo škode, ki jo povzročajo okolju škodljive industrije,” sporočajo in dodajajo, da ne smemo pristati na izgube novih življenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!