“Sanje o počitniški hiški so naju pahnile v dolg”

Svet 27. Okt 202405:46 3 komentarji
Skipsea, East Ridings, Yorkshire
Foto: PROFIMEDIA

Številni Britanci, ki so se odločili za nakup počitniške hiške ter vanjo vložili vse svoje prihranke, z grozo ugotavljajo, da so opravili nakup brez krčmarja.

Zakonca James in Emma Richardson sta po tem, ko je Emma po starših podedovala nekaj denarja, kupila počitniško hiško v letovišču Tattershall Lakes v Lincolnshiru. Zanjo sta odštela 132.000 evrov.

Del kupnine je bila dediščina, del pa dogovor z letoviščem o financiranju nakupa s pomočjo oddajanja hiške, za kar skrbi letoviško podjetje. Zdelo se jima je, da je vse v redu in obetala sta si lepe trenutke bodisi sama bodisi z njunimi najbližjimi. “Želela sem storiti nekaj lepega za družino,” je po poročanju BBC dejala 43-letnica.

Zaradi mobilne hiške v dolgovih

Prodajalec, pravita, jima je zagotovil, da bosta nakup delno lahko financirala tudi tako, da bo letovišče njuno hiško oddajalo, kot tam ne bo ne njiju ne članov njune družine. “A bili so meseci, ko sva z oddajanjem prejela več kot 1.400 evrov, nama pa je od tega ostalo le okoli 240 evrov, vse drugo si je vzelo podjetje za oddajanje zaradi stroškov čiščenja, posteljnine in drugega vzdrževanja,” je dejal 46-letni James.

Ker je finančno breme hiške za njiju postajalo preveliko, sta se odločila, da jo prodata nazaj letovišču. Toda letovišče je to možnost zavrnilo, če sta hotela splezati iz pogodbe z njimi, sta morala plačati že dodatnih 24.000 evrov, kar sta tudi storila. “V dveh letih sva izgubila veliko denarja, kar okoli 60.000 evrov, kar naju je ohromilo,” je za BBC pripovedoval James. Ne le, da letovišču zdaj celo dolgujeta nekaj denarja, v hiško sta vložila tudi celotno Emmino dediščino.

“Prodajali so nam sanje, ne realnosti”

James in Emma Richardson nista edina, ki so se jima sanje o počitniški hiški sesule v prah. Na desetine ljudi je za BBC priznalo, da z nakupom hiške v raznih letoviščih izgubili veliko denarja.

Andrew in Sue Dawson sta jo leta 2022 kupila v letoviškem parku na obali vzhodnega Yorkshira. Andrew je letos hudo zbolel, zato se je družina odločila, da hiško proda.

A naenkrat je bila trisobna hiška z verando, za katero sta leta 2022 odštela slabih 75.000 evrov, za letovišče vredna le še le dobrih 20.000 evrov. “Bili smo osupli. Nihče nam ni povedal, da se bomo soočili s takšno stopnjo amortizacije. Prodajalec nam je prodajal sanje, ne realnosti,” je dejal Andrew. Pa to še ni bilo vse: na dan, ko sta se jo vseeno odločila prodati 20.000 evrov, je cena padla na 19.000 evrov.

Eden od odvetnikov, ki se ukvarja s temi primeri, ki jih je na Otoku kar nekaj, je dejal, kupci počitniških hišk niso bili vedno povsem natančno obveščeni o vsebini pogodb, ki so jih podpisovali. Poudaril je, da je res zelo bistveno, da kupci od prodajalcev dobijo pisna zagotovila. “Ljudje se pogosto le rokujejo in predajo velike vsote denarja. In dejstvo je, da večina teh težav, s katerimi se zdaj ukvarjamo, izvira prav od tukaj,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje