Satelitski posnetki razkrivajo, da Severna Koreja na meji gradi zid

Svet 21. Jun 202409:44 8 komentarjev
Demilitarizirana cona med Korejama
Foto: PROFIMEDIA

Novi satelitski posnetki razkrivajo, da Severna Koreja na več mestih ob meji z Južno Korejo gradi ovire oziroma dele zidu.

Satelitski posnetki, ki jih je analiziral BBC, kažejo, da je Severna Koreja posegala v zemljišče znotraj demilitariziranega območja, kar bi po mnenju strokovnjakov lahko pomenilo kršitev dolgoletnega premirja z Južno Korejo.

To demilitarizirano območje je štiri kilometre širok varovalni pas med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj nikoli nista podpisali mirovne pogodbe. Razdeljeno je na dve polovici, pri čemer je vsaka stran pod nadzorom ene od držav.

Po mnenju strokovnjakov je ta nedavna aktivnost Severne Koreje najmanj nenavadna in prihaja v času naraščajočih napetosti med državama. “Na tej točki lahko le ugibamo, da želi Severna Koreja okrepiti svojo vojaško prisotnost in utrdbe ob meji,” razlaga Shreyas Reddy, dopisnik spletne strani NK News iz Seula.

BBC je zaprosil za satelitske posnetke visoke ločljivosti sedemkilometrskega odseka na meji. Na teh posnetkih so vidni vsaj trije odseki, kjer so bile v bližini demilitariziranega območja postavljene ovire v dolžini približno enega kilometra. Morda so ovire oziroma zid postavljali tudi zunaj območja, ki ga je preučil BBC.

Demilitarizirano območje
Foto: PROFIMEDIA

Natančen datum začetka gradnje ni znan zaradi pomanjkanja predhodnik visokoresolucijskih posnetkov na tem območju. Vendar na posnetku iz novembra 2023 teh delov zidu oziroma ovir ni bilo.

“V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Severna Koreja postavila protitankovske zidove, da bi v primeru vojne preprečila napredovanje tankov. Toda v zadnjem času Severna Koreja postavlja dva do tri metre visoke zidove, ki niso podobni protitankovskim zidovom,” pravi dr. Uk Jang, obramboslovni strokovnjak iz Seula.

“Oblika zidov nakazuje, da niso le ovire [za tanke], ampak so namenjeni razdelitvi območja,” dodaja dr. Jang, ki je pregledal satelitske posnetke. Najnovejši satelitski posnetki vzhodnega konca meje sicer kažejo, da so zgradili tudi novo dostopno cesto.

Kaj sporoča Severna Koreja

Uradnik južnokorejskega združenega poveljstva štabov (JCS) je v nedavnem informativnem pogovoru povedal, da je vojska ugotovila, da potekajo dejavnosti, povezane s “krepitvijo taktičnih cest, polaganjem min in čiščenjem območja”.

“Čiščenje zemljišč je lahko namenjeno tako vojaškim kot nevojaškim vidikom,” pravi profesor Kil Ju Ban, profesor mednarodne varnosti na korejski univerzi. “Omogoča enostavno vzpostavitev opazovalnic, s katerimi Severna Koreja spremlja vojaške dejavnosti v Južni Koreji in odkriva prebežnike, ki poskušajo prečkati mejo z Južno Korejo,” razlaga.

“Gradnja objektov v demilitarizirani coni je nenavadna in lahko brez predhodnega posvetovanja pomeni kršitev premirja,” meni profesor Victor Ča, višji podpredsednik za Azijo in Korejo pri Centru za strateške in mednarodne študije.

Korejska vojna se je končala leta 1953 s premirjem, v katerem sta se obe strani zavezali, da ne bosta “izvajali nobenih sovražnih dejanj na demilitariziranem območju”. Vendar končne mirovne rešitve ni bilo.

Čeprav se je ponovna združitev že leta zdela malo verjetna, je bil to vedno cilj severnokorejskih voditeljev – vse do začetka leta 2024, ko je Kim Džong Un napovedal, da njegova država ne bo več sledila tej ambiciji. Nekateri strokovnjaki v tem vidijo pomembno spremembo politike. Kim Džong Un je v začetku leta Južno Korejo označil za glavnega sovražnika. Začeli so tudi odstranjevati simbole, ki predstavljajo enotnost obeh držav, med drugim so rušili spomenike in z vladnih spletnih strani odstranjevali reference na združitev Korej.

Severna Koreja po mnenju dr. Ramona Pacheca Parda, vodje evropskih in mednarodnih študij na Kings Collegeu London, ne potrebuje ovir, vendar z njihovo postavitvijo sporoča, da si ne želi ponovne združitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje