Še en velik udarec za sporni dogovor med Italijo in Albanijo

Svet 18. Okt 202418:06 0 komentarjev
Foto: Florion Goga/REUTERS

Sodniki v Rimu so danes zavrnili namestitev 12 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih v sredo prepeljali v novi italijanski sprejemni center v Albaniji, ker da njihovi državi izvora nista varni. Prepeljati jih morajo v Italijo. Zaradi mladoletnosti in ranljivosti so pristojni organi pred tem podobno odločili še za štiri prebežnike.

Sodniki so odločitev utemeljili z nedavno sodbo Sodišča Evropske unije. Rim je namreč nedavno seznam varnih držav, kjer naj bi bili vrnjeni prebežniki varni pred pregonom, mučenjem ali diskriminacijo, razširil, a vendarle na njem ostajajo države, ki niso v celoti varne.

Sodišče EU je nedavno odločilo, da je mogoče kot varno opredeliti le celo državo. To pomeni, da 12 od skupno 16 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih ta teden prepeljali v Albanijo, ne izpolnjuje meril za pridržanje v Albaniji v skladu s sporazumom med Rimom in Tirano. Dvanajsterico bodo zdaj morali prepeljati v Italijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gre za drugi udarec za sporni dogovor med Italijo in Albanijo, potem ko je bilo že pred tem ugotovljeno, da sta dva od 16 prebežnikov, ki so jih ta teden prestregli na morju in odpeljali v Albanijo, ranljiva, dva pa mladoletna, in jih je bilo treba prepeljati v Italijo. Po navedbah neimenovanih virov, na katere se sklicuje Ansa, bodo dvanajsterico z italijansko vojaško ladjo v soboto prepeljali v pristanišče v Bariju, nato pa bi jih lahko namestili v center za prosilce za azil. Čeprav so njihove prošnje za azil že zavrnili, imajo prebežniki še možnost, da se v štirinajstih dneh pritožijo in znova zaprosijo za dodelitev tega statusa.

Premierka Giorgia Meloni je sodniško odločitev ocenila kot pristransko. “Ob nasprotovanju nekaterih institucij, ki bi morale pomagati pri tem, je zelo težko delati in ponuditi odgovore narodu,” je dejala na uradnem obisku v Bejrutu. Vlada in ne sodstvo mora bolje pojasniti, kaj pomeni varna država, je dejala Meloni, ki napoveduje, da bo vlada to storila na seji v ponedeljek.

Podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani je v odzivu na odločitev poudaril, da sodniki ne bi smeli ovirati dela vlade. “Vajen sem spoštovati odločitve sodne oblasti, vendar želim, da se spoštujejo tudi odločitve izvršilne in zakonodajne oblasti, saj demokracija temelji na delitvi oblasti,” je novinarjem dejal Tajani. Tudi skrajno desni Bratje Italije premierke Giorgie Meloni so kritični, češ da so sodniki spolitizirani, ker so odločili, da izvorni državi prebežnikov nista varni. Kot je stranka zapisala na družbenem omrežju X, je zaradi tega nemogoče vračati nezakonite prebežnike.

Vodja levosredinske opozicijske Demokratske stranke Elly Schlein je danes dejala, da italijanska centra za prebežnike v Albaniji, ki sta stala približno 800 milijonov evrov, povzročata finančno škodo državni blagajni. Zavrnila je tudi trditev premierke Meloni, ki so jo ponovili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in nekateri drugi voditelji EU, da bi se lahko italijansko-albanska shema izkazala za model, ki bi ga lahko posnemali tudi drugi.

Dogovor določa, da se prebežniki, ki jih italijanska plovila prestrežejo na italijanskem območju iskanja in reševanja, odpeljejo v sprejemni center v Albanijo, pri čemer so izključeni tisti, ki se po zakonu štejejo za ranljive. Prebežniki najprej opravijo zdravniški pregled in identifikacijski postopek v centru v neposredni bližini pristanišča Shengjin, nato pa jih namestijo v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam naj bi počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!