Še ena skrivnostna smrt v Rusiji: oligarh umrl po padcu z desetega nadstropja

Svet 20. Okt 202420:06 2 komentarja
Mihail Rogačev
(Foto: Twitter)

Mihail Rogačev, nekdanji podpredsednik leta 2006 propadle ruske naftne družbe Jukos, je po poročanju ruskih medijev umrl po padcu skozi okno svojega stanovanja.

Mihaila Rogačeva, nekdanjega podpredsednika ruskega energetskega podjetja Jukos za področje raziskav in razvoja, so konec tedna našli mrtvega na vhodu v stavbo, v kateri je prebival. Kot pišejo ruski mediji, je utrpel poškodbe, značilne za padec z višine.

Novičarski kanali so poročali, da je 64-letni Rogačev živel v desetem nadstropju. Kot vzrok smrti so navedli samomor, saj naj bi Rogačev pustil sporočilo, ki naj bi ga zdaj policija “preučevala”. Nekateri ruski mediji so poročali tudi, da je bolehal za rakom. Oboje naj bi znanci umrlega sicer že zanikali.

Njegovo truplo naj bi na dvorišču stanovanja v desetem nadstropju našel uslužbenec ruske obveščevalne službe (SVR).

Neupravičen zaseg in milijardna odškodnina

Rogačev je bil v karieri na vodilnih položajih nekaterih večjih ruskih podjetij. Kot že omenjeno, je sedel v vodstvu Jukosa, ki je leta 2006 pristal v stečaju. A ta stečaj je bil povezan s Putinovim režimom.

Jukos, nekoč največje rusko naftno podjetje, je namreč propadel po tem, ko se je njegov lastnik Mihail Hodorkovski sprl s Putinom. Vlada je nato podjetju očitala, da ni plačalo več milijard evrov davčnih obveznosti in podjetju zasegla premoženje. Delničarji so se pritožili, a dokončno odločitev dočakali šele letos: prizivno sodišče je potrdilo sodbo mednarodnega arbitražnega sodišča v Haagu iz leta 2014, da mora Rusija delničarjem Jukosa plačati 50 milijard dolarjev.

Sodišče je v sodbi iz leta 2014 med drugim navedlo, da je bil cilj “odstraniti Hodorkovskega kot potencialnega tekmeca predsednika Putina in zaseči premoženje Jukosa”. Milijarder v izgnanstvu Hodorkovski je po obsodbi zaradi davčne utaje in goljufije, ki ju je zanikal, preživel 10 let v zaporu in zdaj po poročanju Reutersa živi v Londonu. Rusija ga je leta 2022 označila za ‘tujega agenta’. Reuters je poročal, da v letos končani zadevi ni bil stranka.

Ni pa jasno, ali je bil z letos končanimi sodnimi postopki kakorkoli povezan zdaj umrli Rogačev.

Delal za najbogatejšega Rusa

Rogačev je po propadu Jukosa postal namestnik generalnega direktorja rudarske družbe Norilsk Nickel v lasti trenutno najbogatejšega Rusa Vladimirja Potanina. Norilsk Nickel je največji globalni proizvajalec niklja in paladija.

Od leta 2011 pa je bil Rogačev po podatkih baze Crunchbase.com direktor fundacije za tehnološki razvoj.

Usodni padci skozi okno

V zadnjih letih je več znanih in premožnih Rusov, ki so kritizirali Putinov režim, umrlo v sumljivih okoliščinah – nekateri tudi po padcu skozi okno. Ruski tajkun Pavel Antov je denimo leta 2022, le nekaj dni po svojem 65. rojstnem dnevu, padel skozi okno hotela v Indiji. Politik in milijonar je pred tem prek spletnega omrežja WhatsApp kritiziral Putinovo vojno v Ukrajini. Sporočila je sicer nato hitro izbrisal in zatrdil, da jih je napisal nekdo drug.

Tudi predsednik uprave Lukoila Ravil Maganov je bil odkrit kritik ruske invazije na Ukrajino. Kmalu po začetku vojne je naftna družba, ki jo je vodil, pozvala k “čimprejšnjemu koncu oboroženih spopadov”. Tudi Maganov je kmalu zatem padel skozi okno in kasneje umrl v moskovski bolnišnici. Lukoil je v izjavi za javnost, ki so jo za tem izbrisali, zapisal, da je 67-letni Maganov umrl “po hudi bolezni”.

Podjetnika Dana Rapoporta, ki je večkrat javno obsodil vojno v Ukrajini, so leta 2022 našli mrtvega pred stanovanjsko hišo v Washingtonu. Umrl je po padcu skozi okno.

Konec lanskega leta naj bi na tak način umrl tudi politik Vladimir Jegorov, ki je sicer veljal za zaveznika ruskega predsednika Putina. Poslanec mestne dume Tobolska naj bi padel skozi okno v tretjem nadstropju hiše v domačem mestu, je takrat poročalo več medijev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje