Pri Splitu še vedno gori: ogenj se je približal hišam, gasilce čaka naporna noč

Svet 27. Avg 202420:48 > 22:59 0 komentarjev
požar pri splitu
Foto: Tea Mihanović/N1

Udari strel so včeraj na več lokacijah na območju Splita zanetili požare, nekateri še danes niso pogašeni. Na območju Žrnovnice se je ogenj nevarno približal hišam, a so ga gasilci zamejili, še preden bi jih zajel. Kljub temu opozarjajo, da tamkajšnje gasilce čaka naporna noč.

Sinoči je v okolici Splita zaradi udarov strel izbruhnilo več požarov, z ognjem se še vedno borijo na območju Žrnovnice, prav tako se je razširil na območje Srinjina in Donjega Sitna, kamor so zato napotili dodatne sile.

Na terenu so gasilci iz Zadra, Splita, Šibenika, tudi iz Zagreba, piše N1 Zagreb, pri gašenju pomagajo štirje kanaderji. Gasilci so uspeli pred ognjem zaščititi hiše in se trudijo, da se ne bi širil še naprej.

Ogenj je zajel oljčne nasade, ljudje podirajo drevesa okoli svojih hiš, da bi preprečili širjenje požara. Ogenj se je sicer nevarno približal tudi hišam v severnem delu naselja, a za zdaj ni potrebe po evakuaciji prebivalcev, mirijo pristojni.

“Za zdaj ne beležimo nobene škode, prav tako ni potrebe po evakuaciji prebivalstva. Vsem, ki se počutijo v nevarnosti, pa priporočamo, da zapustijo naselje in si poiščejo varnejše mesto,” so za portal Dalmacija Danas dejali pristojni.

Vonj po zažganem se širi po celem Splitu, poročajo tamkajšnji portali. Situacija pa je zelo zapletena, saj kljub temu, da gasilcem posamezne dele požara uspe pogasiti, nato nekje drugje ogelj bolj vzplamti. “Borimo se, požar je velik in kompleksen,” je za HRT povedal Mario Mikas, poveljnik javne gasilske enote mesta Split.

Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković pa je v torek pozno zvečer sporočil, da je pred gasilci težka noč. “Na terenu je trenutno 150 gasilcev in 40 vozil, vso noč bodo poskušali preprečiti, da bi se ogenj razširil. To je zdaj naš glavni cilj,” je povedal za hrvaško tiskovno agencijo Hino.

požar pri splitu
Foto: Tea Mihanović/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!