Se Vučić oddaljuje od Putina? Srbija bo kupila 12 francoskih vojaških letal

Svet 29. Avg 202422:07 0 komentarjev
Macron na obisku v Srbiji
Foto: PROFIMEDIA

Srbija in Francija sta sklenili dogovor o nakupu 12 francoskih vojaških letal rafale, je po srečanju s francoskim kolegom Macronom sporočil Vučić.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes po srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sporočil, da sta državi sklenili dogovor o nakupu 12 francoskih vojaških letal rafale v vrednosti 2,7 milijarde evrov.

Predsednika sta govorila tudi o jedrski energiji in političnih temah, Macron pa je znova sporočil, da Srbije sodi v EU.

Dogovor o dobavi novih francoskih vojaških letal rafale sta podpisala srbski obrambni minister Bratislav Gašić in izvršni direktor francoske družbe Dassault, ki proizvaja rafale, Eric Trappier.

Vučić je dogovor na nocojšnji novinarski konferenci označil za veliko novico in ocenil, da bo prispeval k pomembnemu povečanju operativnih zmogljivosti srbske vojske.

Nakup rafalov je po mnenju nekaterih srbskih analitikov ena od potez, s katerimi si Srbija želi pridobiti naklonjenost Evrope.

Macron na obisku v Srbiji
Foto: PROFIMEDIA

Srbija se že od leta 2014 pogaja o članstvu v EU, v Bruslju pa so pri njenem približevanju uniji poleg normalizacije odnosov s Kosovom kot ključno izpostavili uskladitev zunanje politike z EU. Srbija se po ruski agresiji na Ukrajino namreč ni pridružila sankcijam zahoda proti Rusiji.

Vučić je danes na novinarsko vprašanje, ali se Srbija z nakupom rafalov približuje EU in oddaljuje od Moskve, odgovoril, da ve, da bi si Macron želel, da uvedejo sankcije proti Rusiji, a da se svoje odločitve ne sramuje. Obenem je dodal, da Srbija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in jo dojema kot prijateljsko državo.

Macron je nakup letal ocenil kot strateško spremembo, ki kaže velik pogum in predstavlja voljo za dolgoročnim zavezništvom med državama v okviru močne, suverene EU.

Izpostavil je tudi, da so odnosi med Srbijo in Francijo v zadnjih petih letih dobili nov zagon, ter ponovil svoje besede iz aprila, ko je poudaril, da je mesto Srbije v EU.

Macron na obisku v Srbiji
Foto: PROFIMEDIA

Ob tem je dodal, da EU potrebuje močno in demokratično Srbijo, Srbija pa da potrebuje močno in suvereno EU, da bi branila njene interese. Glede Kosova je zagotovil, da bodo še naprej podpirali napore, ki se vlagajo v evropsko posredovanje, da bi dosegli napredek v normalizaciji odnosov med državama.

Poleg dogovora o nakupu rafalov je bilo ob navzočnosti predsednikov izmenjanih več drugih dokumentov o sodelovanju, med drugim izjava o nameri o partnerstvu in sodelovanju na področju raziskav ter izkoriščanja kritičnih in strateških mineralnih surovin ter pismo o zavezi za oceno potenciala za razvoj civilnega jedrskega programa v Srbiji.

Vučić je danes glede morebitnega razvoja jedrskega programa izpostavil, da Srbija čez deset let ne bo imela več dovolj električne energije, če ne bo koristila jedrske. “To je za nas edini način, da zagotovimo dovolj energije,” je opozoril.

V Srbiji sicer že več kot 35 let velja prepoved gradnje nukleark.

Macron je na dvodnevni obisk v Srbijo prispel pet mesecev po tistem, ko je v Parizu gostil Vučića. Poleg Beograda bo francoski predsednik v petek obiskal še Novi Sad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!