Sedem zveznih držav, ki bodo odločile ameriške volitve: kdo je v prednosti?

Svet 13. Okt 202412:33 1 komentar
Donald Trump in Kamala Harris
Donald Trump ali Kamala Harris? (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav bo volilno pravico na predsedniških volitvah imelo več kot 240 milijonov Američanov, bo zmagovalca odločilo relativno majhno število. Zadnjo besedo o tem, kdo bo naslednja štiri leta sedel v Beli hiši, bodo namreč imeli volilci in volilke v sedmih zveznih državah ZDA.

Kamala Harris ali Donald Trump? Zmagovalec ameriških predsedniških volitev se bo odločil v sedmih zveznih državah.

Tako je zato, ker je ameriški predsednik izvoljen posredno, prek elektorskega kolegija. Vsaka zvezna država posebej voli svoje predstavnike v tem organu, ki nato formalno izbere predsednika.

Kolegij ima 538 elektorjev. Zvezne države so v kolegiju zastopane sorazmerno s številom prebivalcev. Kalifornija ima kot najbolj naseljena ameriška zvezna država največ elektorjev (55), sledita pa ji Teksas (38) in New York ter Florida (po 29). Redko poseljene zvezne države, kot so Aljaska, Vermont, Delaware, Wyoming in Montana, imajo vsaka le po tri elektorje.

Kandidat oziroma kandidatka, ki osvoji 270 glasov elektorskega kolegija, postane predsednik oziroma predsednica.

Elektorji imajo načeloma pravico, da glasujejo za kateregakoli kandidata za predsednika in podpredsednika, dejansko pa v praksi glasujejo za tistega kandidata, ki so ga na volitvah izvolili volilci njihove zvezne države. Izjemi sta Nebraska in Maine, ki elektorske glasove podelita sorazmerno s številom dobljenih glasov volilcev.

V veliki večini zveznih držav tradicionalno prevladuje ena stranka, bodisi republikanska bodisi demokratska, zato je zmagovalec tam praktično znan vnaprej. Tako se kandidati v realnosti borijo za glasove v tistih zveznih državah, kjer se preference spreminjajo od volitev do volitev – tem državam se reče “swing states”.

Arizona

Arizona je pred štirimi leti glasovala za aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna s tesno razliko 0,3 odstotne točke. To je prvič po letu 1996, da je njenih 11 elektorskih glasov romalo demokratskemu kandidatu.

Na teh volitvah je izredno pomembno vprašanje pravice do splava. Najvišje sodišče v Arizoni je aprila potrdilo zakon iz leta 1864, ki prepoveduje vse splave, razen tistih, ki so nujni za reševanje življenja ženske. 160 let star zakon je nato odpravil arizonski parlament, nov pa je v pripravi.

Za Arizono je pomembno tudi vprašanje priseljevanja, saj si z Mehiko deli 600-kilometrsko mejo. Približno četrtina volilcev v državi je Latinskoameričanov. To je demografska skupina, ki je bila na zadnjih predsedniških volitvah naklonjena Bidnu. A nedavne ankete kažejo, da Latinskoameričani Kamalo Harris podpirajo v manjši meri.

Kamala Harris
Kamala Harris v Chandlerju, Arizoni. (Foto: PROFIMEDIA)

Georgia

Ko je Biden leta 2020 tesno zmagal v Georgii, je bil prvi demokratski predsedniški kandidat, ki mu je to uspelo po Billu Clintonu leta 1992. Zmagal je za 0,2 odstotka, kar je bila najmanjša razlika.

Trump je poraz le stežka prenesel in prav Georgia je postala središče njegovih poskusov, da bi razveljavil volitve. Državni sekretar Georgie Brad Raffensperger je takrat prejel zloglasni Trumpov klic, v katerem ga je pozval, “naj najde 11.780 glasov” in vztrajal, da je zmaga njegova.

Trump Vance 2024
Plakati v podporo Trumpu in Vanceu v Georgii. (Foto: PROFIMEDIA)

Lani je bil Trump skupaj z 18 drugimi obtožen vmešavanja v volitve. Primer je na čakanju do decembra.

Čeprav ima nekdanji predsednik Trump v Georgii tesno prednost, Harris uživa močno podporo temnopoltih volilcev, skupine, ki je bila ključna za Bidnovo zmago v državi. Trumpova podpora med temnopoltimi volilci v zadnjih nekaj mesecih sicer nekoliko narašča, a demokrati upajo, da jim bo uspelo trend obrniti.

Michigan

Nekoč ena od zveznih držav, na katere so se demokrati lahko zanesli, je leta 2016 izvolila Trumpa, leta 2020 pa Bidna.

Volilci iz delavskega razreda so ključna skupina v tej zvezni državi, znani po svoji avtomobilski industriji. Skoraj 13 odstotkov ljudi je povezanih v sindikate, kar je tri odstotne točke več od nacionalnega povprečja.

Kamala Harris v Flintu
Kamala Harris v Flintu, Michigan. (Foto: PROFIMEDIA)

Michigan je tudi zvezna država z največjim odstotkom arabskih prebivalcev. Tu bi lahko nastala težava za demokrate zaradi njihove nesporne podpore Izraelu.

Tako Harris kot Trump ter njuna kandidata za podpredsednika sta v zadnjih mesecih večkrat obiskala državo, oba pa poudarjata, da je Michigan ključ do zmage.

Nevada

Na zadnjih petih predsedniških volitvah je bila Nevada zvezna država z izjemno majhnimi razlikami. Čeprav je na zadnjih dveh predsedniških tekmah zmagal demokratski kandidat, je bil Trump v anketah precej pred Bidnom. Harris je ta trend obrnila in ima zdaj majhno prednost.

Kot po vsej ZDA, je tudi v Nevadi gospodarstvo najpomembnejše vprašanje za volilce. Brezposelnost je s 5,4 odstotka najvišja v ZDA. V Las Vegasu je še višja, 6,7-odstotna.

Podpora Trumpu
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav republikanski kandidati dosegajo boljše rezultate med volilci, ko gre za gospodarstvo, nekatere ankete kažejo, da v Nevadi na tem področju bolj zaupajo Kamali Harris.

Demografsko je Nevada med najbolj raznolikimi zveznimi državami v ZDA, kar bi lahko koristilo tudi demokratom. Približno 40 odstotkov volilcev je Latinskoameričanov, temnopoltih ali azijskega porekla, vse te skupine pa so bolj kot Trumpu naklonjene Harris.

Severna Karolina

Severna Karolina je bila na vseh volitvah od leta 1976 naklonjena republikanskemu kandidatu, razen leta 2008, ko je v zvezni državi tesno zmagal Barack Obama.

A čeprav je Trump leta 2020 v Severni Karolini zmagal, mu je to uspelo le za 1,3 odstotne točke. Trenutno kaže, da sta s Harris v tej zvezni državi izenačena.

Kamala Harris v Severni Karolini
Kamala Harris v Raleighu, Severni Karolini. (Foto: PROFIMEDIA)

Napovedi pa otežuje dejstvo, da je v Severni Karolini največ neopredeljenih volilcev, in sicer 36 odstotkov. Čeprav se nagibajo k Trumpu, demokrati zagotovo ne bodo predali zvezne države brez boja – Kamala Harris je letos tam bila že vsaj desetkrat.

Pensilvanija

Z 19 elektorji je Pensilvanija največja nagrada med tako imenovanimi swing states. Čeprav so do leta 2016 redno glasovali za demokrate, jih je takrat prepričal Trump.

Leta 2020 je Biden Pensilvanijo vrnil med “modre države”, a z minimalno razliko. Imel pa je svojevrstno prednost, saj je odrasel v Scrantonu, njegova žena pa v Willow Grovu, ki je prav tako v Pensilvaniji.

Obe strani vidita Pensilvanijo kot ključ do zmage. Harris bi lahko izkoristila dejstvo, da je priljubljena med tamkajšnjimi ženskami volilkami. Za volilce v Pensilvaniji je vprašanje pravice do splava na tretjem mestu za gospodarstvom in priseljevanjem.

Wisconsin

Nekoč ena od zanesljivo modrih demokratskih držav se je obrnila leta 2016, ko so volilci izbrali Trumpa. Zanimivo je, da takrat nobena anketa ni napovedovala njegove zmage.

Biden je leta 2020 zvezno državo vrnil demokratom, a je bila zmaga zelo tesna.

Donald Trump
Donaldu Trumpu se najpomembnejši zdi Wisconsin. (Foto: PROFIMEDIA)

Republikanci so zdaj Wisconsin označili za prednostno zvezno državo. Njihova nacionalna konvencija je bila v Milwaukeeju, Trump pa je dejal: “Če zmagamo v Wisconsinu, zmagamo volitve.”

Kamala Harris se v tem strinja z nekdanjim predsednikom. Na zborovanju julija je dejala: “Pot do Bele hiše vodi skozi Wisconsin.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje