Šef britanskih obveščevalcev: Rusija namerno ustvarja kaos na naših ulicah

Svet 08. Okt 202420:28 1 komentar
Ken McCallum
Foto: PROFIMEDIA

Direktor britanske obveščevalne agencije MI5 Ken McCallum je v redkem nagovoru javnosti opozoril, da se država sooča z vse več grožnjami. Znova se prebujata islamistični teroristični skupini Islamska država in Al-Kaida, vse več pa je tudi groženj, za katerimi stojijo državni akterji. Tako naj bi Rusija vodila misijo ustvarjanja kaosa na britanskih in evropskih ulicah z načrtovanjem požigov in sabotaž, Iran pa naj bi prek kriminalcev napadal disidente in bi lahko ob novem zaostrovanju vojne na Bližnjem vzhodu spremenil cilje svojih napadov.

“Pred seboj imamo zares ogromno nalogo,” je v redkem nagovoru javnosti dejal direktor britanske obveščevalne agencije MI5 Ken McCallum. Agencija namreč v zadnjem času zaznava povečanje terorističnih groženj, ki jih je mogoče povezati z vojnami in kriznimi žarišči po svetu. Kot je dejal vodja obveščevalcev, je bila v zadnjem mesecu več kot tretjina najpomembnejših preiskav povezana s tujimi organiziranimi terorističnimi skupinami.

MI5 je po besedah njenega direktorja od marca 2017 preprečila 43 terorističnih napadov, ki so bili v sklepnih fazah načrtovanja. Po pisanju Guardiana je ta številka novembra 2022 znašala 37, kar pomeni, da je MI5 v skoraj dveh letih preprečila šest napadov. McCallum je ob tem postregel s podatkom, da približno tri četrtine dela agencije predstavlja ukvarjanje z islamskim ekstremizmom, četrtina pa s skrajno desničarskimi skupinami.

Direktor britanske agencije je ob tem izpostavil teroristični skupini Islamska država in Al-Kaida, ki da se znova prebujata in ogrožata Združeno kraljestvo. “Vse večja grožnja ISIS in Al-Kaide je trend, ki me najbolj skrbi. ISIS je po nekaj težkih letih znova nadaljeval prizadevanja za izvažanje terorizma. Al-Kaida medtem skuša izkoristiti konflikt na Bližnjem vzhodu in poziva k nasilnim dejanjem,” besede McCalluma povzema CNN.

Pri tem je izpostavil predvsem afganistansko vejo ISIS, znano tudi Islamska država province Horasan. Skupina je prevzela odgovornost za marčevski napad na koncertno dvorano v Moskvi, šef MI5 pa je ob tem dejal, da so lani prijeli dva britanska državljana, ki sta želela odpotovati v Afganistan in se pridružiti omenjeni teroristični skupini.

Vsak osmi obravnavani zaradi terorizma je mladoleten

Direktor MI5 je med drugim izpostavil, da v povezavi s terorizmom obravnavajo vse več mladoletnikov. Okoli 13 odstotkov ljudi, ki jih je agencija obravnavala zaradi terorizma, je bilo mladoletnih, kar predstavlja trikratno povečanje v zadnjih treh letih. Ob tem je poudaril tudi vlogo spleta. Kot je dejal, je velik del terorističnih groženj prišel od posameznikov, indoktriniranih na spletu.

laptop, brskanje, internet, iskanje, namizni računalnik
Foto: PROFIMEDIA

Poleg grožnje terorističnih skupin je McCallum podčrtal tudi vse več groženj, ki jih za Združeno kraljestvo predstavljajo druge države. V zadnjem letu je število preiskav groženj državnih akterjev naraslo za 48 odstotkov. Kot je dejal, je ruska obveščevalna agencija GRU vodila “stalno misijo ustvarjanja kaosa na britanskih in evropskih ulicah” ter načrtovala požige in sabotaže. Kot besede direktorja MI5 povzemajo pri Guardianu, se je Rusija pri izvedbi teh napadov naslanjala na kriminalne mreže, saj so evropske države po začetku vojne v Ukrajini izgnale veliko ruskega diplomatskega osebja.

Grožnjo vse bolj predstavlja tudi Iran. McCallum je v izjavi dejal, da sta obveščevalna agencija in policija letos razkrili pet novih načrtov terorističnih dejanj, za katerimi je stal Iran. Od leta 2022 do danes so skupno preprečili 20 takšnih načrtovanih dejanj. Šef obveščevalcev je razkril, da tudi Iran za svoje napade uporablja kriminalne skupine. Te naj bi predvsem grozile in ustrahovale disidente in posameznike, ki naj bi ogrožali iranski režim, piše Guardian.

Ob tem je še opozoril, da bi lahko Teheran ta prizadevanja preusmeril na druge cilje v državi, če bi ocenili, da je Združeno kraljestvo zaradi podpore Izraelu pri napovedanem povračilnem napadu postalo eden od vpletenih v spopade na Bližnjem vzhodu.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje