Šef policije Jušić: Dostop do podatkov med ključnimi izzivi organov pregona

Svet 25. Sep 202418:51 0 komentarjev
Novinarska konferenca policije: Senad Jusić
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Generalni direktor policije Senad Jušić se je v Haagu udeležil konvencije evropskih policijskih šefov, kjer so med drugim razpravljali o zakonitem dostopu do podatkov. Kot ključni izziv, s katerim se soočajo organi kazenskega pregona, je Jušić izpostavil zagotavljanje zakonitega dostopa do podatkov, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Kot je dodal Senad Jušić, kriminal namreč izkorišča možnosti novih tehnologij, zato je treba tudi v digitalnem okolju pristojnim organom omogočiti zagotavljanje varnosti državljanov ob hkratnem polnem spoštovanju temeljnih pravic.

Slovenija podpira rešitve za zagotavljanje zakonitega dostopa do podatkov za namene kazenskega pregona in pravosodja ter hkrati za zagotavljanje ustreznega varstva temeljnih človekovih pravic, so sporočili.

Na dvodnevni konvenciji so razpravljali tudi o spletnih goljufijah, prepovedanih drogah, tihotapljenju migrantov ter vplivu kibernetskih napadov in dezinformacij na policijsko delo.

Jušić se je sestal s šefoma makedonske in srbske policije

Ob robu konference je Jušić opravil tudi več dvostranskih srečanj. Sestal se je z direktorjem makedonske policije Aleksandrom Janevom, ki se je ob tej priložnosti zahvalil slovenski policiji za pomoč pri reševanju ljudi in premoženja med julijskimi požari v Severni Makedoniji. Jušić je sodelovanje policij opisal kot “tradicionalno odlično”.

Sestal se je tudi z vršilcem dolžnosti direktorja srbske policije Draganom Vasiljevićem, s katerim sta govorila o možnostih za okrepitev sodelovanja na področju preprečevanja in odkrivanja nezakonitih migracij. Strinjala sta se, da bi sodelovanje v regiji lahko še izboljšali s pomočjo okrepljenega sodelovanja z evropskim policijskim uradom Europol in evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex.

V okviru konvencije se je generalni direktor policije srečal tudi s Slovenci, ki so zaposleni v Europolu, in se seznanil z Europolovim forenzičnim laboratorijem.

Srečanje generalnih direktorjev policij iz EU in držav članic schengenskega območja, šefov carin, predstavnikov Europola, Evropske komisije in drugih agencij EU je letos poleg Europola gostila Madžarska, ki trenutno predseduje Svetu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!