Šefa Cie in MI6: Svetovni red že od hladne vojne ni bil tako ogrožen

Svet 08. Sep 202415:49 10 komentarjev
Izraelski vojaki
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns in vodja britanske obveščevalne agencije MI6 Richard Moore sta skupaj opozorila, da je svetovni red "ogrožen na način, kakršnega nismo videli od hladne vojne". Grožnje se nanašajo zlasti na Rusijo, Kitajsko in islamizem, sta zapisala v uvodniku za londonski Financial Times.

Kot sta šefa Cie in MI6, William Burns in Richard Moore, poudarila v prvem skupnem prispevku, nimata “bolj zaupanja vrednih ali cenjenih zaveznikov” kot drug drugega.

Ob tem sta dodala, da bo njuno partnerstvo ključnega pomena, saj se soočajo z nizom groženj brez primere, predvsem iz Rusije, Kitajske in na Bližnjem vzhodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dejala sta še, da ZDA in Združeno kraljestvo stojita z ramo ob rami pri “upiranju samozavestni Rusiji in Putinovi agresivni vojni v Ukrajini”. Pri tem sta izrazila odločenost za boj proti poskusom destabilizacije z dezinformacijami, ki jih v Evropi izvaja Moskva.

Med grožnjami sta izpostavila tudi Kitajsko, ki sta jo opisala kot “glavni obveščevalni in geopolitični izziv 21. stoletja”, opozorila pa sta tudi na boj proti islamističnemu terorizmu.

V prispevku sta kot še posebej zaskrbljujočo izpostavila vojno v Gazi, pri čemer sta zatrdila, da si močno prizadevajo za umiritev napetosti na Bližnjem vzhodu ter za zagotovitev premirja in dogovor o talcih.

Burns pa je kasneje na sobotnem dogodku v organizaciji Financial Timesa povedal, da “trdo dela” z egiptovskimi in katarskimi posredniki, da bi izboljšali okvirni predlog dogovora o premirju v Gazi in da bo morda v prihodnjih dneh na voljo podrobnejši predlog.

Do objave prispevka je prišlo nekaj dni pred obiskom britanskega premierja Keira Starmerja v Washingtonu 13. septembra, kjer ga bo sprejel ameriški predsednik Joe Biden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje