Separatisti v Maliju naj bi ubili na desetine vojakov in ruskih plačancev

Svet 02. Avg 202412:53 0 komentarjev
vojaki v Maliju
Vojaki v Maliju (Foto: PROFIMEDIA)

Separatistični uporniki na severu Malija so v četrtek sporočili, da so v spopadih blizu meje z Alžirijo minuli teden ubili več kot 80 ruskih plačancev iz skupine Wagner in več deset malijskih vojakov.

Uporniki, ki jih vodijo Tuaregi, so v sporočilu navedli, da je bilo v spopadih v vojaškem taborišču v Tinzaouatenu blizu alžirske meje med 25. in 27. julijem ubitih 84 ruskih plačancev iz najemniške skupine Wagner in 47 vladnih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še objavili na družbenih omrežjih, je bilo v mesto Kidal na severu Malija s helikopterjem prepeljanih še kakih trideset mrtvih ali hudo ranjenih vojakov in borcev, pri čemer AFP dodaja, da omenjenih številk ni mogla neodvisno potrditi.

Uporniki, združeni v zavezništvu pretežno tuareških oboroženih skupin, imenovanem Strateški okvir za obrambo ljudstva Azavada (CSP-DPA), so še zatrdili, da so zajeli sedem ujetnikov iz vrst Wagnerja in malijske vojske. Poročali so tudi o devetih mrtvih v lastnih vrstah.

Uporniki so po lastnih navedbah zasegli tudi več oklepnih vozil, tovornjakov in orožja. Koalicija CSP-DPA je že v nedeljo poročala, da so dosegli “odmevno zmago” proti vladni vojski in ruskim plačancem iz skupine Wagner, katere pripadniki so bili po lanskem neuspelem puču v Rusiji večinoma vključeni v novoustanovljeno rusko najemniško skupino Afriški korpus.

Skupina Džamat Nusrat al Islam val Muslimin (JNIM), povezana s teroristično skupino Al Kaida, pa je ločeno sporočila, da je prejšnji teden južno od Tinzaouatena prav tako napadla konvoj malijske vojske in ruskih plačancev. Ti naj bi padli v zasedo, ko so se umikali po spopadih s separatisti.

Malijska vojska, ki redko poroča o svojih izgubah, je v ponedeljek priznala, da je v bojih proti tuareškim upornikom in džihadistom na severu države prejšnji teden utrpela velike izgube. Skupina Wagner pa je na Telegramu objavila, da je bil v spopadih ubit eden njihovih poveljnikov.

V Maliju se vojska, ki je z več državnimi udari prevzela oblast, zadnjih nekaj let bori proti islamističnim skupinam kot tudi tuareškim upornikom, zlasti na območju Kidala na severu države. Slednje velja za trdnjavo prizadevanj za neodvisnost tuareške skupnosti na ozemlju, ki ga sami imenujejo Azavad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!