Severina o incidentu na meji: dokler je na oblasti Vučić, je v Srbijo ne bo

Svet 26. Avg 202413:05 > 15:07 13 komentarjev
Severina
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Srbska policija je v nedeljo zvečer na meji s Hrvaško več ur zadrževala hrvaško pevko Severino Vučković. Po zaslišanju ji je odobrila vstop v državo, a se pevka ni odločila za vstop v Srbijo, temveč se je vrnila na Hrvaško. Severina je dogajanje na meji in pogovor s policisti podrobno orisala, oglasil pa se je tudi srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić. Dejal je, da so pevko na mejo zadržali zaradi "verbalnega delikta".

Priljubljena hrvaška pevka Severina se je po koncertu na Ptuju odpravila v Beograd, kjer bi morala nastopiti na zasebni zabavi, vendar tja ni prispela. Srbska policija jo je na meji povabila na razgovor zaradi njenih “kontroverznih izjav” v javnosti, poročajo hrvaški mediji.

Med zaslišanjem so jo po navedbah časnika spraševali o različnih političnih temah, med drugim, zakaj je na družbenih omrežjih ob fotografiji s protestov proti pridobivanju litija v Srbiji napisala, da ima rada takšno Srbijo.

Severina je v izjavi, ki jo povzemajo hrvaški mediji, potrdila, da se je na meji res zgodil incident, in dodala, da so jo obravnavali kot kriminalca, saj so v njenem avtomobilu iskali orožje, ki ga niso našli. Nato se je začelo zaslišanje, med katerim so jo spraševali, zakaj je na družbenih omrežjih ob fotografiji s protestov proti pridobivanju litija v Srbiji napisala, da ima rada takšno Srbijo. Spraševali so jo tudi o Srebrenici, hrvaški vojaški operaciji Nevihta, nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac in nekdanjem hrvaškem predsedniku Franju Tuđmanu.

“Ko so me začeli spraševati, kaj mislim o posiljenih ženskah in o Srbih, izgnanih iz Hrvaške, sem dejala, da je vsaka žrtev težka, a da prekinjam to predstavo in da ne bom več odgovarjala na njihova vprašanja ter da naj mi vrnejo dokumente,” je še zapisala Vučković.

Vprašanja o svojih stališčih je Severina po navedbah svoje odvetnice Jasminke Biloš ocenila kot ustrahovanje in nadlegovanje. “Zaslišanje ni bilo potrebno, ker gre za zgodovinska dejstva,” je za N1 Zagreb ocenila Biloš.

Severina je srbskim policistom dejala tudi, da ne bo nikoli več prišla v Srbijo, za medij 24sata pa je dejala, da se v “Srbijo ne bo vrnila, dokler je na oblasti diktator”, s čimer je mislila na srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Po zaslišanju in po tem, ko so ji po njenih navedbah 45 minut preiskovali avto, so ji odobrili vstop v državo, a se je odločila, da se vrne na Hrvaško. Pred tem je policistom še zapela pesem pokojnega Đorđeta Balaševića Živeti slobodno in dodala: “Vi nujno potrebujete novega Balaševića.”

Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić je na novinarski konferenci potrdil, da je srbska policija na meji zadržala Severino in da je to naredila zaradi tako imenovanega verbalnega delikta. Srbska tiskovna agencija Beta piše, da je minister ob tem najavil, da bo zahteval ukinitev seznama verbalnega delikta.

Incident so pevkini pravniki prijavili tudi hrvaškemu ministrstvu za zunanje zadeve, je za N1 Zagreb še povedala odvetnica Biloš in pojasnila: “Severino so na brez pojasnila zadržali več ur, pregledali njeno osebno vozilo in njo ter njenega menedžerja in njune osebne stvari. Več ur je čakala na prihod dveh inšpektorjev, ki ji nista povedala, zakaj menita, da je potreben razgovor z njo, nista ji povedala, zakaj sta jo ovadila za verbalni delikt, kazniv po predpisih Republike Srbije.”

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje