Nenavadna poteza Severne Koreje: prekinili bodo povezave s sosednjo državo

Svet 09. Okt 202411:06 2 komentarja
Foto: KCNA via REUTERS

Napetosti na Korejskem polotoku se že dlje časa stopnjujejo, zdaj Severna Koreja prekinja še vse cestne in železniške povezave z Južno Korejo.

Severna Koreja od srede dalje prekinja cestne in železniške povezave do Južne Koreje, saj želi “popolnoma ločiti” obe državi, piše BBC.

Po navedbah severnokorejske vojske bodo trajno zaprli in blokirali južno mejo ter utrdili območje na svoji strani. V Pjongjangu so potezo opisali kot “samoobrambni ukrep za preprečitev vojne” ter da gre za odgovor na pogoste vojaške vaje Južne Koreje in prisotnost ameriških sil v regiji.

“Zaradi zaostrenih vojaških razmer na Korejskem polotoku morajo oborožene sile Demokratične ljudske republike Koreje odločneje ukrepati,” sporočilo severnokorejske vojske povzema državni medij KCNA.

Kim Džong Un je obiskal enoto severnokorejske vojske
Foto: KCNA via REUTERS

Po pisanju BBC se ceste in železnice, ki Severno Korejo povezujejo z jugom, redko uporabljajo ter da jih je voditelj Kim Džong Un v zadnjih letih postopoma ukinjal.

Odnosi med Severno in Južno Korejo so sicer na eni najnižjih točk v zadnjih letih, potem ko je Džong Un v začetku leta razglasil Južno Korejo za glavnega sovražnika in opustil sodelovanje v agencijah, ki se zavzemajo za njuno ponovno združitev, hkrati pa okrepil varnost ob meji. To je v mednarodni skupnosti vzbudilo skrb, da bo na Korejskem polotoku ponovno izbruhnila vojna. 

“Menim, da je treba revidirati nekatere vsebine ustave,” je Džong Un dejal na januarskem zasedanju severnokorejske vrhovne ljudske skupščine. Po njegovih besedah je treba v ustavi črtati izraze, kot so “severna polovica, neodvisnost, mirna združitev in velika narodna enotnost”. Takrat je predlagal, da bodo ustavo revidirali na “naslednjem zasedanju”.

Po pisanju BBC je to potekalo ta teden, a kakršnekoli spremembe ustave še niso bile objavljene. Analitik Hong Min s Korejskega inštituta za nacionalno združitev v Seulu meni, da bo Pjongjang počakal na izid ameriških volitev, preden bo sprejel konkretne odločitve.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje