Severna Koreja bo po petih letih turistom dovolila vstop v eno mesto

Svet 15. Avg 202413:09 2 komentarja
Kim Džong Un na gori Paektu.
Kim Džong Un na gori Paektu. (Foto: PROFIMEDIA)

Meje Severne Koreje so se zaprle v začetku leta 2020, ko se je začela pandemija covida-19. Po petih letih naj bi turistom končno dovolili vstop, a zgolj v eno mesto. Kitajske potovalne agencije so nad napovedjo navdušene, številni pa navedbam severnokorejskih oblasti ne verjamejo. "Verjel bom, ko bom to tudi videl," pravi izvršni direktor ameriškega analitičnega podjetja Korea Risk Group.

Severna Koreja bo po skoraj petih letih zaprtja meja zaradi pandemije covida-19 decembra znova pozdravila tuje turiste. Vstop jim bo dovolila v eno mesto na severu države. Vsaj dva kitajska organizatorja potovanj sta namreč napovedala, da bodo turisti kmalu lahko obiskali gorato mesto Samjiyon.

Spomnimo, Severna Koreja je svoje meje neprodušno zaprla ob začetku pandemije v začetku leta 2020. Zapiranje meja je povzročilo tudi hude gospodarske razmere in pomanjkanje hrane, saj se je pretok osnovnih surovin v že tako obubožano in izolirano državo močno zmanjšal. Država je kljub hudim težavam v kmetijskem sektorju in lakoti porabljala ogromne količine denarja za vojsko in oboroževanje.

“Zaenkrat je uradno potrjen le Samjiyon, vendar menimo, da se bodo odprli tudi Pjongjang in drugi kraji,” je v sredo na svoji Facebook strani zapisalo podjetje KTG Tours iz Shenyanga. Pekinška družba Koryo Tour je dejala, da bi lahko turisti decembra “potencialno” obiskali tudi druge dele Severne Koreje.

“Ker smo na to napoved čakali več kot štiri leta, je podjetje Koryo Tours zelo navdušeno nad ponovnim odprtjem severnokorejskega turizma,” je v sredo zapisalo na svoji spletni strani. Tam so za BBC še povedali, da severnokorejske oblasti dovoljujejo, da se potovanjem pridružijo turisti iz katere koli države, razen iz Južne Koreje. ZDA sicer svojim državljanom potovanja v Severno Korejo prepovedujejo.

In če so kitajske potovalne agencije nad napovedjo navdušene, so številni skeptični, ali bo Severna Koreja svoje meje dejansko odprla. “Verjel bom, ko bom to tudi videl,” je za BBC dejal Chad O’Carroll, izvršni direktor ameriškega analitičnega podjetja Korea Risk Group. “Trenutno sem precej skeptičen, da bomo decembra videli kakršen koli premik.”

Mesto Samjiyon leži ob vznožju najvišje severnokorejske gore Paektu, ki poteka ob kitajsko-severnokorejski meji, in je znano po svojih zimskih atrakcijah in aktivnostih. Pjongjang v svoji propagandi navaja, da se je na tej gori ustanovitelj Severne Koreje Kim Il Sung in ded sedanjega predsednika Kima Džong Una boril proti japonskim okupacijskim silam in sprožil revolucijo. Pjongjang prav tako trdi, da se je na Paektu rodil Kim Džong Il, oče sedanjega predsednika.

Gora Paektu
Gora Paektu (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje