Severna Koreja objavila posnetke svojega obrata za bogatenje urana

Svet 13. Sep 202407:31 0 komentarjev
Kim Džong Un je obiskal enoto severnokorejske vojske
Foto: KCNA via REUTERS

Severna Koreja je danes prvič objavila posnetke svojega obrata za bogatenje urana. S tem je postalo uradno, da država krepi svoje jedrske zmogljivosti.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je obiskal inštitut za jedrsko orožje in vojaško bazo za proizvodnjo jedrskih materialov, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, ki pa ni navedla datuma obiska in lokacije objektov.

Poudaril, da je “treba še povečati število centrifug za eksponentno povečanje samoobrambnega jedrskega orožja”, je poročala agencija ter objavila posnetke Džong Una, ki si ogleduje centrifuge.

Čeprav proti Severni Koreji veljajo mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski program, Pjongjang že leta razvija rakete, ki bi lahko nosile jedrske konice. V zadnjih dveh letih je znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov, obenem pa okrepila vojaško sodelovanje z Rusijo ter zaostrila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.

Točen obseg severnokorejskega jedrskega arzenala ni znan. Po podatkih Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) naj bi imela država med drugim približno 50 jedrskih bojnih konic.

Kim Džong Un je obiskal enoto severnokorejske vojske
Foto: KCNA via REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!